Каму каму - новата хранителна енергийна бомба?


| Прочетено Прочетено: 1808 пъти | КоменариКоментари: 0



Каму каму - новата хранителна енергийна бомба?Имаме нов звезден бразилски плод Каму Каму става все по-популярен като укрепващ здравето. Има ли наистина лечебни свойства този екзотичен тропически плод или всичко е поредното комерсиално преувеличение?

Девет ползи, които не знаете за плода каму каму

 Това не плод, който ще срещнете на храстче или дърво във вашия квартал. Той расте предимно в мокрите зони на амазонската джунгла в Перу, Бразилия, Колумбия и Венецуела, където неговите плодове и листа се използват за медицински цели. Неговите плодове са с приблизително същата големина като на лимона, само че са оранжеви на цвят и пълни с витамин С. Природолечители твърдят, че каму каму има антивирусни свойства, които могат да помогнат при херпес зостер, обикновена простуда и възпаления, в резултат на простуда. Други експерти по храненето го наричат „енергийна бомба”, т.е  енергезира и витализира, и е чудесен плод за вашите очи и венци, посочва електронното издание на http://www.huffingtonpost.ca/.

Макар че проучванията за плода са ограничени, това не означава, че не можем да се доверим на досегашните констатации . Ето няколко съвета как да го включите във вашата диета.

1. Витамин С - 60 пъти повече витамин С на доза спрямо портокалите. Респективно, 1 чаена лъжичка от сух каму каму съдържа 1180 % от вашия препоръчан дневен прием на витамин С. Подобрява състоянието на венците и изобщо тонизира тялото.

2. Аминокиселината валин (valin|се среща в плода - това е есенциална аминокиселина, т.е тялото не може да я  произвежда и трябва да си я набавим чрез храната.Валин се използва за предпазване от срив на мускулите, за нервната система и е важна за разпознавателна способност (когнитивната функция).

3. Калия - имаме нужда от минерала,за правилната функция на сърцето и бъбреците. Каму каму не е просто богат на калий. Нещо повече : 71.1 мг. калий се съдържат във всеки 100 гр. от плода.

4. Аминокиселината левкин (leucine) - тя е друга есенциална аминокиселина за организма, която трябва да си я набавим чрез храната. Тропическият плод я съдържа, а аминокиселината е важна за растеж и възстановяване на мускули и кости, и за производство на хормон на растежа.

5. Серин (Serine) - поредната  аминокиселина, ключова за организма. Тя помага да се усвояват протените при храносмилането и да бъдат оползотворени.

6. Флавоноиди - Каму каму съдържа няколко различни флавоноиди. Те са жълти на цвят вещества. Тяхната роля в тялото е като на оксидантите, коитонеутрализират вредните свободни радикали.

7. Галова киселина (Gallic Acid) – среща се в плода, което е добра новина, тъй като тя притежава антигъбична и антивирусни свойства, и разбира се, е антиоксидант.

8. Елагова киселина (Ellagic Acid) - това са вид танини с антиоксидантни свойства. Елаговата киселина е била включена в проучване заради  антираковия й ефект, въпреки, че то е в много ранна фаза. Други проучвания сочат, че елаговата киселина има диабетичен ефект.

9. Антивъзпалителен ефект -  в друго проучване една група от 20 мъже са пили сок от каму каму , а другата - са вземали таблетки витамин С всеки ден в продължение на 7 дни. Групата, която пила каму каму е показала спад в някои показатели на антиоксидантен стрес от пушенето в сравнение с никаква промяна в състоянието на доброволците от другата група, която е вземала само витамин С.

Как да  приемаме каму каму?
Плодчетата вероятно не се продават в  супермакретите на нашия Източно-европейски регион, но можете да го включите във вашето хране под формата на таблетки и прах. Прахообразно може да се използва и да се овкусят други храни.Напр. в Перу са много популярни сладоледи и напитки с вкус на каму каму.

В какъв случай да се избягва?
Появиха се съобщения, че каму каму може да взаимодейства с някои медикаменти, които се използват при химиотерапия. Винаги информирайте вашия лекар за добавките, които вземате. Направете го особено, ако сте на химиотерапия, посочва изданието.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email