При настинка пийте сироп от лук и мед (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 10199 пъти | КоменариКоментари: 0



При настинка пийте сироп от лук и мед (рецепти)

Кромид лукът присъства почти във всяко ястие. Но лечебните му свойства суров са неоспорими от столетия, когато е забелязан положителния ефект при възпаления на горните дихателни пътища, които се определят най-общо като настинки и простуди. Взет още при първите признаци на неразположение, той може да спести употребата на някои лекарства.

"Здравница" ви предлага няколко изпитани рецепти с кромид лук, които ще подобрят здравословното ви състояние.

Рецепта 1: Сироп от кромид лук и  мед
Вземете 250 гр. кромид лук, нарежете го на шайби и го смесете с 130 гр. пчелен мед. Оставете сместа да престои 12 часа. Вземайте си от образувалия се сок с малка лъжичка. Подходящ при настинки и кашлица. Рецептата е от съкровищницата на австрийската народна медицина.

Народната медицина използва лука и като противодиабетно и глистогонно средство, при натъртвания, ухапвания от насекоми, за ускоряване съзряването на абцеси, при измръзване, изгаряне, при лунички по лицето и при хрема.

Рецепта 2
При атеросклероза се прави смес от равни части пресен сок от лук и мед , взема се по 1 ч. л. 3-4 пъти дневно.

Рецепта 3
При атеросклероза, като диуретик, при диабет и за подобряване на храносмилането : 2-3 глави ситно нарязан лук се заливат с 2 ч.ч. хладка вода, оставя се да престоят 7-8 часа, прецеждат се. От настойката се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно преди хранене.

За ускоряване съзряването на абцеси се използва налагането им с кашица от лук с мляко или с печен лук. Като противокашлечно и отхрачващо средство се използва лук с мед, лук, пържен в краве масло или сварен с мляко. Прясно приготвена кашица от лук действа благоприятно при измръзване на крайниците, както и при пресни и нетежки изгаряния. Пресен сок от лук се упоргребява за лечение на язвички по устната лигавица. Прясно приготвена кашица от лук, поставена в марля ускорява очистването на гнойни рани и подпомага тяхното заздравяване.

Не по-малко ефективен е мечият лук (Allium ursinum L.), наричан още левурда, див чесън, див лук. Той се употребява при атеросклероза, високо кръвно, чревни разстройства, профилактично срещу грип, като апетитовъзбуждащо  средство. Препоръчва се и при глисти, специално при оксиури. Външно левурдата се прилага при лечение на рани и контузии.  В народната медицина се използва както цялото растение, така и само луковиците – в свежо състояние като салата по 5-10 гр. дневно.

Рецепта 4
1 ч. л. счукани луковици киснат 60 мин. в чаша и половина вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email