Седем храни, които можем да хапваме без угризения


| Прочетено Прочетено: 1724 пъти | КоменариКоментари: 0



Седем храни, които можем да хапваме без угризенияДа похапваме мазничко далеч не е толкова вредно за здравето и фигурата ни. Стига да знаем кои са здравословните по-тлъстички храни. Ето списъка с мазни изкушения, които можем да си позволяваме без угризения, предложен от webmd.com, цитирани от "Стандарт".

Риба
Естествено мазните риби като сьомга, скумрия, херинга и бял тон са добър източник на омега-3 мастни киселини. А това са "добри" мазнини, които ни помагат да пазим сърцето ни здраво. Те спомагат също така да запазим ума си остър, особено с напредването на възрастта. Американската сърдечна асоциация препоръчва консумацията на две порции мазна риба седмично. Разбира се, трябва да я похапваме, приготвена на фурна или на скара, а не пържена.

Авокадо
Дали в сандвич или гуакамоле, вкусното авокадо е добро за сърцето ни със своите здравословни мазнини. Освен това консумацията на авокадо с други храни спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от организма ни. Добре е да похапваме по половин авокадо на ден, което се равнява на 115-160 ккал.

Семена
Тиквеното, слънчогледовото и сусамовото семе съдържат "добри" мазнини, които помагат в борбата с високия холестерол и атеросклерозата. Като цяло растителните са по-здравословни от животинските. "Лошите" са в храни като тлъсто месо, пълномаслени млечни продукти. Доста пакетирани храни също съдържат вредни мазнини като чипсовете и снаксовете, затова е важно да четем етикетите и да избягваме наситените и трансмазнини.

Ядки
От лешниците до орехите - всички ядки са полезни за сърцето. Но не трябва да прекаляваме. Само защото мазнините в ядките са полезни, не значи, че можем да ядем на корем от тях. Добре е да консумираме не повече от 7 ореха, 24 бадема, 35 фъстъка и 18 ядки кашу.

Зехтин
Дали за готвене или пък в салатата, трябва да подправяме със зехтин. Защото той е с високо съдържание на "добри" мазнини. С количеството обаче трябва да сме нащрек и винаги да слагаме по-малко в ястията, отколкото пише в рецептата им.

Яйца
Освен че е чудесен източник на евтин протеин, във всяко яйце има по-малко от 5 г - и то "добри" мазнини. За да сме здрави обаче, не трябва да похапваме повече от едно на ден.

Боб

Добавяйки боб към хранителния ни режим, ще подобрим както физическото, така и психическото ни здраве. Фасулът съдържа ценните омега-3 мастни киселини, които освен за доброто ни здраве се грижат и за приповдигнатото ни настроение.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email