Над 300 деца у нас са с тегло между 100 и 190 кг


| Прочетено Прочетено: 2647 пъти | КоменариКоментари: 0



Над 300 деца у нас са с тегло между 100 и 190 кгДжаки Данаилов е на 14 години, а до преди две години е тежал близо 190 кг при ръст 167 см. Най-дебелото българче е натрупало наднорменото тегло в рамките на 3-4 години, съобщава в. "Всеки ден". Преди това то е спортувало активно – било футболист. След инцидент с кон обаче Джаки се уплашил и след стреса рязко напълнял.

Момчето от с. Дерманци, Ловешка област, се прочу като най-дебелото хлапе в България. "Когато човек преживее силен стрес, който се съчетава с неправилно хранене и дишане, започва драстичното отклонение в теглото”, посочва Иван Гарабитов. Според него наруши ли се веднъж обмяната на веществата, качването на килограми - независимо дали ядеш или не, става факт. "При свръх тегло не можем да се борим само с обикновена диета. Нужно е да се включат и други елементи”, допълва още специалистът.

Оказва се обаче, че Джаки съвсем не е единственото дете с подобни габарити. Осмокласничка от Враца тежи близо 130 кг и вече две години се бори с тежкото затлъстяване.

Статистиката показва още, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%. "През последните години през нашия  център са минали над 300 деца на възраст от 10 до 15 години, които се тежали между 100 кг и 190 кг“, коментира още Гарабитов, който е помогнал на Джаки и на момчето от Дерманци да свали над 80 кг за 2 години.

Зачестилите случаи на деца със свръхтегло накараха всички специалистите по хранене и диететика  отново да алармират за проблема. В същото време проучванията показва, че родителите продължават да тъпчат децата си с пици, мекици, хамбургери и баници. Това е основна храна за всеки 3-и ученик у нас. Анкета на Националния център по обществено здраве показва още, че юношите, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки са 20,4%. Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Всеки пети ученик пък редовно пие безалкохолно със захар. Проблем има и с енергийните напитки, като данните показват, че 7% от тийнейджърите си ги купуват често.

"Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2, остеопороза и други“, обяснява доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. По думите й през последните десетилетия се наблюдават изключително негативни тенденции в храненето на българите.

"Близо 25% от децата, които имат наднормено тегло, продължават да се тъпчат с тестени изделия и картофен чипс“, отчита негативните факти и проф. Божидар Попов от Българското дружество по хранене. Според него не само нездравословните модели на хранене са проблем. Ниската физическа активност на подрастващите е също толкова притеснителна.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email