Най-употребяваните екзотични билки


| Прочетено Прочетено: 4479 пъти | КоменариКоментари: 0



Най-употребяваните екзотични билкиУпотребата на много екзотични билки  отдавна е известна на лечителите по света.  Кои са те и за какво се използват, опитът събра Виктория Мерет, автор на книги за лечебните растения.

1. Готу кола
Билката ( Centella asiatica ) е тропически вид, характерна за Индийския полуостров, Индонезия, Австралия, Папуа и Нова Гвинея, макар вече да е натурализирана и в други райони на света. Представител на семейството на магданоза, но няма мирис и вкус.

Има антибактериален и антивирусен ефект, помага при инфекции на отделителната система,херпес зостер, дизентерия, настинка, грип, умора, тревожност, депресия, болест на Алцхаймер, язва на стомаха, епилепсия, астма и диабет. Подобрява паметта, кръвообръщението, зарастването на раните и възстановяването след слънчев удар.

Може да предизвика стомашно разстройство, гадене, сърбеж и сънливост. Не се препоръчва на хора с чернодробни проблеми.

2. Хидрастис
Билката е от сем. Лютикови, което вирее на югоизток в Канада и САЩ. Разпознава се по дебелото, жълто възлесто коренище. Стъблото е лилаво и покрито с власинки под земята, където се свързва с жълтия корен. В последните години поради силния интерес към растението, то е застрашено от изчезване.

Освен локално антимикробно действие, се използва вътрешно за подпомагане храносмилането и за гаргара при стоматит ( афти). Помага при синузит, бронхит, сенна хрема, настинка и грип. Полезен е за бъбреците и пикочните пътища, както и при гъбични инфекции, акне и кожни обриви. Може да помогне за регулиране на месечното кръвотечение. Полезната му съставка се нарича берберин. Може да предизвика гадене, повишаване на кръвното и спад на кръвната захар.

При смесване с други билки може да усили ефекта им. Да не се използва при бременност и кърмене, какт ои при сърдечно-съдови заболявания.

3. Лобелия

Наричана още „индиански тютюн”, родината й са Канада и САЩ. Пренесена е в Европа през 20-те г. на 17 в.

Билката отдавна се използва като ентеоген ( психоактивно вещество) заради способността му да променя съзнанието, както и като еметик (предизвиква повръщане). Индианците и други племена като пенобскоти за лечение на дихателни и мускулни проблеми, и като очистително( пургатив). Популярно средство при астма поради отхрачвашия ефект. Може да се използва в програми за отказване на цигарите.

Днес лобелията се използва за лечение както в пресен, така и в сушен вид. Казват,че при изгаряне се превръща в естествен репелент срещу комари и други насекоми.

По никакъв начин не трябва да се дава на деца, бременни. Билката е потенциално токсична и може да причини сериозни състояния като обилно потене, гадене, повръщане, ускорен пулс, трепене , объркване , конвулсии и да доведе до смърт.

4. Сао Палмето (Serenoa repens)
То е малко палмово дърво, което има жълти цветове и червеникаво-черни дребни плодчета. Индианците го използвали като храна и  за лечение, маите правели от него тонизираща напитка, а  други племена го използвали при кашлица и като антисептик.

Най-известното му приложение обаче е при увеличена простата( доброкачествена хиперплазия), както и за лечение на определени видове инфекции на простата.

В комбинация с други билки може да се прилага и при рак на простата. Използват го и при възпалено гърло, бронхит, синдром на хроничните болки в таза, мигренозно главоболие. Подобрява още храносмилането, казват, че възстановява оплешивяването при мъжете, действа като афродизиак.

При прекомерна употреба от мъжете може да доведе до болезнена чувствителност на гърдите и загуба на либидо.

Може да предизвика кръвоизливи в комбинация с гинко билоба, чесън и антикоагуланти (варфарин,синтром и др.) Не се препоръчва на жени, които вземат орални контрацептиви или са на хормонозаместваща терапия.

5. Пау Дарко
Растението е известно още като „мравчено дърво” и розово „лапачо”, което вирее от Мексико  и Карибите до Аржентина. Повечето видове произлизат от Куба и о. Испаньола (Карибите). Това е впечатляващо и популярно дърво, което има дълга история на употреба от човека. Дървесината му е много тежка и често се продава за” бразилско дърво”.

Национално дърво е на Парагвай, играе важна роля за храненето на колибрите и пчелите.

Вътрешната кора е лечебна, накъсва се и се сварява. Получава се горчин кафяв чай, известен като лапачоили тахебо. Съдържа витамин К и флавоноиди. Има обезболяващо, противовъзпалително, антибактериално, противопаразитно, антивирусно действие. Стимулира имунната система, помага при дизентерия, язва, ухапване от змия, подпомага функциите на черния дроб, сърцето и бъбреците.

6. Витекс
Известен е още като „свещен храст”, „дърво на целомъдрието”,”аврамово дърво”. Билката е един от малкото представители на Vitex, която обича умерения климат.

Прилага се най-вече за регулиране на месечния цикъл и предменструалния синдром, за подобряване на лактацията и фертилността, при коремни спазми, главоболие, депресия и задържане на течности. Възможно е подпомагане при ендометриоза.

Има антиоксидантен ефект, твърди се ,че балансира либидото, като действа едновременно и като афродизиак, и анафродизиак.

7. Пищялка ( китайска ангелика) 
Сушените корени на пищялката (Angelica officinalis) имат широка употреба в китайската, корейската и японската традиционна медицина при гинекологични проблеми, умора, лека анемия и  повишено кръвно. Наричат я още „женския женшен”. Пищялката е от същото семейство Сенникоцветни (Apiaceae) като магданоза, целината, морковите и отровния бучиниш.

Сушените й корени и стъбла се приемат под формата на чай, капсули и таблетки, както и като етерично масло. В сладкарството се използват подсладените стъбла.

Действа болкоуспокояващо и седативно, подобрява кръвообращението, помага при безапетитие, катар, безсъние, менопаузални проблеми и други гинекологични проблеми, лека анемия,ревматизъм , понижава кръвното , действа като афродизиак.

Съдържа малки количества витамин В12, фитостероли и флавоноиди. В нея има псоралени, които могат да предизвикат чувствителност към слънчева светлина и повишен риск от рак на кожата.

Билката има антиспастичен и диуретичен ефект, затова не е подходяща при хора, страдащи от чревни и храносмилателни проблеми, както бременни и кърмещи. Да се избягва при хормонално свързани заболявания като рак на гърдата,матката,яйчниците или простата, както и да не взема преди и след хирургични операции.

Рецепта 1: Чай от пищялка

1 ч.л. сушен корен от билката се слага в 1 ч.ч. гореща вода. Запарва се 10 мин. Пие се няколко пъти дневно, 30 мин. преди хранене.

8. Китайско клинавиче
Клинавичето, известно още като астрагалус  (Astragalus) местообитава области като Северозападен Китай, Манджурия и Монголия. Казват, че цветовете му напомнят на пеперуди.Билката започна да набира популярност в САЩ през 80-те години на XX-и в. Съществуват над 2 хил. вида  клинавиче, но за лечебни цели се използват  Astragalusmembranaceus  и A. mongolocus, чийто корени се събират, когато растението е на около 4 г. Обикновено се комбинира с други билки като женшен, пищялка и сладник.

Има противовирусен ефект,служи при настинки, гръдни инфекции, алергии, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни проблеми, рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на белия дроб, както и за понижаване на кръвното. Ползва се при диабет и при хронична умора.

Специалистите съветват да не се взема едновременно с други лекарства без консултация с лекар. Да се избягва от бременни и кърмачки, както и от хора с автоимунни заболявания.

9. Черен кохош
Растението е характерно за източните части на Северна Америка- от Онтарио, през Джорджия до Мисури и Арканзас. Корените и ризомите на черния кохош били използвани от индианците векове наред. Европейските заселници заимствали от опита им и билката се появява във Фармакопеята на САЩ под името „черен змийски корен”( поради факта, че помага при ухапване от гърмяща змия).

Днес растението се използва най-вече под формата на хранителна добавка. Смята се, че облекчава симптомите на предменструално напрежение, менопауза и някои гинекологични проблеми. Има болкоуспокояващ ефект при ревматизъм, мускулни болки, главоболие, кашлица и настинка, действа  диуретично.

Съдържа танин, който може да попречи на усвояването на желязото и да причини стомашно разстройство.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email