Български майки се обявиха срещу тормоза на родилки в лечебните заведения


| Прочетено Прочетено: 854 пъти | КоменариКоментари: 0



Български майки се обявиха срещу тормоза на родилки в лечебните заведенияМайки се обявиха против тормоза над родилки в лечебните заведения у нас. Според жените у нас е често срещано грубо отношение към бъдещите майки, а медицинският персонал и дори лекарите си позволяват да използват обидни епитети.От организацията “Родил­ница” дори са изпратили писмо до здравното министерство с искане да се извърши независима международна оценка на предлаганите грижи в родилните отделения в страната, за да се види дали нивото им отговаря на световните тенденции. Според майките такава оценка може да се извърши по критерии, предоставени от Световната здравна организация и успешно приложени в редица европейски държави.

На сайта на организацията пък е публикуван и наръчник за бъдещите родители, какво трябва да знаят за правата си, когато отидат да раждат, и срещу какво поведение на медицинския персонал могат да подадат жалби, пише "Монитор".

“Родилките са подложени на вербално и емоционално насилие, което включва грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване”, обяснява Мина Парчева, която е съучредител е на сдружение “Родилница”. Миналата година организацията провела кампания срещу вербалното насилие спрямо родилки.

“Организирахме акция, в която над 40 жени изпратиха писма с разкази за преживяно насилие по време на раждане до Минис­терството на здравеопазването. Те все още чакат отговор на писмата си, близо година по-късно”, обясняват от организацията.

Те допълват, че най-често срещаните прояви на насилие над раждащи са небрежността или отказът от грижи физическото насилие и емоционалното насилие. Според майките небрежност е когато жените са оставени да раждат без подкрепа в рамките на медицинската институция. Жените споделят за акушерки, които са им казали, че не желаят да ги безпокоят родилки с напъни, защото спят, гледат телевизия или си говорят помежду си и в резултат няколко от бременните раждат без професионална помощ.

Проявата на небрежност се използва също и като системно наказание и средство за разубеждаване при несъгласие с акушерската система. Например раждащи се оставят да чакат за прием в болницата, за да се научат да ходят редовно на женска консултация, твърдят от “Родилница”. Вер­балното или емоционално насилие пък включва грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване. Например груби и агресивни нападки към жената и нейната сексуалност от типа на: “Като го правеше ти харесваше, а сега защо викаш?” Или заплахи относно здравето и живота на бебето - “Нищо не правиш! Ще си задушиш детето!", казано по време на напъните.

Принуждаването на же­­ните да напъват по команда, когато нямат напъни, или пък да не напъват, когато напън не може да бъде спрян, също е вид емоционално насилие. Много жени ги е страх да повикат за помощ, за да не им се скара някой от медицинския персонал, пише още в писмото на майките. Те обясняват още, че непредоставяне на информация или изопачаване на информацията, за да се съгласи раждащата на определена процедура, е вид емоционално насилие. Например: “Бебето е много голямо, трябва да се извърши секцио”, а се оказва, че плодът е с нормални размери. Непредоставянето на информация за новороденото също е вид насилие, както и ограничаването на достъпа на майката и бащата до новороденото им бебе, с обяснението, че такива са правилата в болницата.

Физическото насилие може да включва шамаросване на раждащата по време на напъни през лицето или по тялото, натискането на ръцете и краката на жената, за да лежи по гръб. Майките се обявяват и против лекари, които дават лекарства за предизвикване на раждането с думите “няма да те чакаме цял ден”.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email