Мащерка, киноа и амарант помагат при липса на желязо


| Прочетено Прочетено: 3404 пъти | КоменариКоментари: 0



Мащерка, киноа и амарант помагат при липса на желязоВсяко 4-о малко дете у нас страда от недостиг на желязо Това сочи проучване, посветено на храненето на българина. Резултатите бяха обявени  на дискусия „Как да се преборим с дефицитите в хранителния режим на децата в България ” в рамките на кампанията „Първите 1000 дни... и след това”.

“Основната причина за ниските нива на желязо при малките деца у нас е ранното въвеждане на киселото мляко и предпочитането на пилешкото месо, вместо балансирането на менюто с умерен прием на разнообразни храни – телешко, риба, яйца, зеленолистни. Социалният статус в случая е от голямо значение – недостигът на желязо е типичен за деца, чиито  семейства имат по-малко възможности”, коментира д-р Румен Велев, изпълнителен директор на АГ-болница „Шейново”-София.

Според данните на СЗО 29% от бременните жени у нас страдат от липса на желязо, докато във Франция и Германия този процент  е около 12%, в САЩ малко над 5%. Проблемът с този ключов дефицит се оказва общ за страните от региона – сходни проблеми има и в Сърбия, Румъния и Русия.

В дългосрочен план железният дефицит води до отслабване на имунната система и чести боледувания. Съветът на лекарите е майките да кърмят децата си, да се хранят здравословно, като в менюто им присъстват и редица подправки като мащерката, отскоро познатите киноа и амарант, традиционните за България боб, грах, леща, бадеми. Децата, подрастващите,  бременните жени и кърмачките трябва да си набавят с храната  18 мг желязо на ден, съветват лекарите.

Друг ключов недостиг за всички у нас е  витамин D. Той е жизнено важен хранителен елемент с огромно влияние върху нашето тяло. Витаминът повишава ефективността на имунната система срещу различни болестотворни микроорганизми. Оптималните му количества  в кръвта са сигурен гарант за по-малко настинки и грип, особено в есенно-зимния сезон. От съществено значение е и за здравите кости, тъй като помага на тялото да абсорбира калция, подчертават лекарите.

“Дефицитът на витамин D може да доведе до много опасни заболявания", коментира доц.  д-р Миглена Георгиева, педиатър-гастроентеролог “Сред тях са рахит, проблеми с бъбреците, емоционален дисбаланс. Недостиг на витамин D при деца води до слаби кости с недостатъчно минерализирана тъкан и деформации. Основният проблем идва от недостатъчния прием на риба и от липсата на храни и млека, обогатени с витамин D. Освен повече разходки на слънце, родителите трябва да предлагат на децата си повече зеленчуци, риба, млечни произведения, пълнозърнести семена.

Според  анкетата  веднъж седмично риба консумират само 16% от запитаните, което е крайно недостатъчно. Над 18% от бременните жени у нас страдат от недостиг на цинк. По този показател сме на едно ниво с Румъния и е сред най-високите в света. В САЩ, Гърция и Испания той е двойно по-нисък, а във Франция е едва 4%.

„Липсата на цинк води до чести настинки и инфекции, злоядство,  депресия, затруднен растеж при деца. Нивата на цинк при деца влияят върху неврофизиологичното им развитие, като дефицитът му може да доведе до по-слабо развитие на мозъка и забавени мозъчни процеси”, коментира доц. Христо Мумджиев, специалист по детски болести. Минералът се набавя от  бобови култури, семена, ядки, морски продукти и  пълнозърнести храни.

Зелен боб и грах консумират едва 19% от българите, а пълнозърнест хляб ядат 39%, като преобладаващо предпочитат белия хляб-  47.5% от анкетираните. 

Белият хляб, бялата захар и оризът продължават да преобладават на трапезата на българина. Над 55% използват за основен подсладител рафинираната захар, въпреки, знаят, че  прекомерната й употреба може да доведе до наднормено тегло, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания и диабет.

60% от анкетираните не практикуват никакъв спорт, 2-3 пъти в месеца спортуват едвна 7%.

Кампанията „Първите 1000 дни... и след това” е насочена към здравословното хранене, целта й е да насърчи раждаемостта на  младите жени,а също да информира и образова бъдещите родители как да се грижат правилно не само за себе си, но и за своите деца през първите години от техния живот.

Кампанията се реализира в партньорство с 15 водещи болници в цялата страна. Сред посланиците на кампанията са популярни лица - певицата Маги Джанаварова, тв водещите Меги Димчева и Нели Хаджийска, Юлияна Дончева, Симона Пейчева, Мария Агапиу и един представител на силния пол – Серафим Бързаков.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email