Спешните лекари ще получават двойно по-високи заплати


| Прочетено Прочетено: 1250 пъти | КоменариКоментари: 0



Спешните лекари ще получават двойно по-високи заплатиИзготвяне на карта на системата за спешна помощ в страната и увеличение на възнагражденията в Центъра за спешна медицинска помощ с до 100%, предвижда управленската програма на кабинета "Борисов" за периода 2014-2018 г., която беше публикувана днес. В главата за здравеопазване плановете за реформи са свързани основно със спешната помощ и модела на финансиране на болниците, както и ролята на Националната здравноосигурителна каса.

Мерките за реформа в спешната помощ, които и министърът на здравеопзването Петър Москов многократно изброи през последните седмици, включват цялостно преструктуриране чрез инвестиции в ресурсното, техническото, логистичното и кадровото развитие на спешното медицинско обслужване. Ще се цели равномерно и адекватно териториално разпределение на структурите за спешна медицинска помощ, като се изготви Карта на системата за спешна медицинска помощ като част от планираната нова Националната здравна карта.

Предвидено е и подобряване наинфраструктурата на системата, включително строителство, ремонти, реконструкции и оборудване на центровете и болничните структури за спешна помощ; осигуряване на нови линейки и оборудване; подобряване на комуникационната система и интеграция с Националната служба за социално подпомагане, Националната система за спешни повиквания и единния европейски номер 112. Потвърждава се и намерението на министерството на Москов да въведе задължителни стандарти и протоколи за триаж или степенуване на спешните случаи, пише "Дартснюз".

Освен двойното увеличение на заплатите на екипите на спешната помощ пък се предвижда и въвеждане на система за подбор, непрекъснато обучение и оценка на работещите там, както и регламентиране на нови видове персонал в системата като лекарски асистенти и парамедици. Сред другите цели, записани в управленската програма, са подобряването на качеството и достъпа до здравеопазване, пренаписване на модела за финансиране на болниците и преструктуриране на здравната каса, така че тя да се превърне в "активен финансиращ и контролен орган от името на осигурените граждани". Мерките, които трябва да се предприемат, включват изготвяне на Карта на високотехнологичните дейности и наличната медицинска апаратура в страната; преглед и оптимизация на пакетите за извънболнична и болнична помощ, които НЗОК заплаща; въвеждане на електронната здравна карта, електронно досие, електронна рецепта, електронен болничен лист и др.

Новият модел на финансиране на болниците ще разчита на Националната здравна карта, която да покаже от каква специализирана помощ имат нужда различните региони. По нея още се работи и тя ще е със задължителен характер, когато се взима решение за акредитация на ново лечебно заведение. За целта ще са необходими и редица законови промени и нова методика за акредитация. Основният пакет от здравни дейности, покривани от здравната каса пък е предвидено да се диференцира и подели на приоритетен базов и допълнителен пакет, което ще е съпътствано и от анализ и усъвършенстване на принципите за ценообразуване, договаряне и заплащане на медицинските дейности.

Предвижда се също и разширяване на контролните функции на касата, на Изпълнителна агенция "Медицински одит" и на съсловните организации, като се въведе и система за съвместен контрол с участие на медицински специалисти. Освен това НЗОК ще бъде задължена да закупува лекарства и медицински изделия чрез прозрачна и конкурентна процедура, която предстои да бъде разработена.

Още един приоритет е и повишаването на събираемостта на здравните вноски. Амбицията е процентът на редовните платци да се повишава с 10% спрямо предходната година, като за целта са планирани информационни кампании. Предвидено е също и да се предложат законови промени, които да задължават банките да предоставят информация за съществуващите банкови сметки на физически лица, които не си плащат здравните осигуровки. Като стимули за лекарите и медицинските служители са предвидени разработването на нов модел на заплащане на труда им, обвързан с образователно-квалификационната им степен, използваната допълнителна квалификация и постигнатите резултати.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email