Ще можем да влизаме в болница само след като представим лична карта


| Прочетено Прочетено: 725 пъти | КоменариКоментари: 0



Ще можем да влизаме в болница само след като представим лична картаОт април догодина всеки болен българин ще може да влезе в болница и да бъде изписан от нея само ако е представил личната си карта и тя е била разчетена от специален четец на регистратурата.

Това съобщиха за "Труд" от Националната здравноосигурителна каса. Идеята е новата бариера да е първата стъпка към затягането на контрола в болничната помощ и за намаляване на източването на касата. Тя ще покрива отчетените медицински грижи само в периода, засечен чрез документа за самоличност.

Мярката ще даде очаквания ефект и ако пациентите не се поддават на внушения да си тръгнат по-рано от болницата, а в посочения от клиничната пътека ден се върнат, за да прокарат личната си карта през четеца на регистратурата.
"Най-надежната защита срещу надписвания на фалшиви диагнози изследвания и терапии, обаче ще влезе в сила, когато заработи електронното здравеопазване", коментираха от НЗОК.

За да бъде въведена мярката с чекирането с документа за самоличност, над 370-те лечебни заведения у нас ще започнат да се снабдяват с необходимите устройства и софтуери от началото на 2015-а. Оказва се, че един четец струва около 1000 лв., а в някои болници са необходими по 3-4.

Седем наши лечебни заведения - столичните "Св. Екатерина", "Токуда", "Сити клиник", "Ресбиомед" и многопрофилните болници в Харманли и Кърджали са част от пилотен проект, чрез който те вече настаняват и изписват пациенти само след "чек ин" и "чек аут" с личната карта като на летищата.

Ако пациентът е временно пребиваващ у нас чужд гражданин, той ще бъде приеман с документа си за временно пребиваване. "Моряците - с моряшкия си паспорт, а ако някои възрастни са болни ползват все още зелен паспорт и той ще може да се показва на входа и изхода от болницата", казаха от НЗОК. Няма как новият контрол да се приложи от 1 януари догодина обаче, тъй като е необходим гратисен период за внедряване на практиката и отстраняване на евентуални проблеми, допълниха от НЗОК.

Сред минусите на мярката е, че служителите на болниците, които ще регистрират пациенти при постъпване за лечение и изписването, ще носят съдебна отговорност. И ако се установят разминавания в отчетения период или ако при проверка в болницата пациенти липсват те ще бъдат санкционирани. "Ето такива казуси трябва да се обмислят преди въвеждането на личната карта като "ключ" за лечение", обясниха специалисти. Според тях, ако на тези служители се дадат по-високи възнаграждения, те са стимулирани да вършат работата си колкото се може по-съвестно.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email