Защо е необходима безсолна диета пригалана при терапията Герсон


| Прочетено Прочетено: 4016 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо е необходима безсолна диета пригалана при терапията ГерсонСпоред представите на д-р Макс Герсон увеличаването на количеството на калия и ограничаването на натриевия прием с храненето противодейства на образуването на тумори. Самият той се подлага на безсолна диета, за да елиминира от организма си излишното количество натрий (Na), хлор (Cl) и вода (Н2О), заедно с тъканните токсини. Д-р Герсон описва факта, че екскрецията ( отделянето) на NaCl (сол) се повишава при туберкулоза, рак и други хронични заболявания, 2–3 дни след началото на безсолната диета.
Увеличеното отделяне на сол продължава две седмици, след което спада до нормални стойности. Понякога се появяват

очистващи симптоми като гадене,
диария и нервни смущения.


Специалистите от институт „Герсон“ ги определят като „лечебни реакции“. Те възникват в резултат на увеличената секреция на жлъчни сокове и стимулацията на автономната нервна система. След подобни симптоми пациентите се чувстват по-добре. Подобрява се физическото и умственото им състояние.

Д-р Фрийман Коуп пише в списание „Физиологична химия и физика“ („Physiological Chemistry and Physics“): „Експериментите показаха, че богата на калий и бедна на натрий диета на терапията „Герсон“ излекува голям брой раково болни пациенти в напреднал стадий. Причината за този ефект е все още неизвестна.

Лекарите предполагат, че  високото съдържание на калий и ниската концентрация на натрий в клетъчното обкръжение частично е способно да възстанови нормалната конфигурация на клетъчните белтъци. Трябва да обясним много повече факти, свързани със забранения прием на сол и прибавянето на калий като натриев антагонист. Увеличената употреба на калий и ограничения прием на натрий нормализира повишеното кръвно налягане.
Безсолната диета преобръща развитието на острите и хронични заболявания като артрит, диабет, множествена склероза, сърдечносъдови и авто­имунни заболявания, синдрома на хроничната умора и др. Всички

52 заболявания се лекуват с терапията „Герсон“
и са описани с помощта на истории на пациенти, се повлияват изключително добре от нулевия прием на сол.

Прекомерната употреба на сол убива!

След като силно ограничим солта от храненето, необходимо ли е да заместим някоя друга храна? Оправдана е употребата на хранителни добавки, например калий. Всички хранителни добавки, които пациентът следва да приема, са описани в книгата „Терапията Герсон” ( издателство „Изток-Запад”).

ЗНАЧЕНИЕ НА КАЛИЯ
ЗА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА

Минералът калий (К) е необходим за нормалното функциониране на тъканите и клетките. Съдържа се във всички храни, като в най-големи количества се намира в плодовете, зеленчуците и целите зърна. Животинските продукти, напр. месото и рибата, също съдържат калий, но той е по-труден за усвояване от организма в сравнение с растителния.

Калият се абсорбира в червата, а излишните количества се отстраняват с урината. Бъбреците играят важна роля за елиминирането и абсорбцията му в организма. Когато са подразнени от действието на химикали, лекарства или други, те освобождават прекалено високи количества от минерала, което води до появата на дефицит. Калият се губи от организма при повръщане, диария, наличието на хирургичен дренаж и при употребата на очистителни и диуретици.

Загубата през кожата е рядко явление. Среща се при изпотяване в резултат от повишена физическа дейност или прегряване на организма.

Терапията „Герсон“ включва прилагането на диетичен
режим, свързан с приема на храни
с високо съдържание на калий
.

 Едновременно с това се препоръчва употребата на хранителни добавки, съдържащи минерала. Ето какво пише професор д-р Якоб Шохам (от Факултета по науките за живота на университета „Бар Илан“ в израелския гр. Рамат-Ган) в свое писмо до Шарлот Герсон от 28 септември 1998 г.: „Очевидно калият е основният стълб на терапията „Герсон“. Тя борави с огромни количества от минерала – 20 г, приемани под формата на [хранителна добавка от] калиеви соли през първите четири седмици. След това дозата се намалява наполовина, до 9–10 г със соковете, и до 2–3 г с храната. Общият дневен прием възлиза на 30 г през първите седмици и 20 г за останалия период от терапията.“

Д-р Якоб Шохам се тревожи за възможната поява на хиперкалиемия (наличието на прекомерно високи количества калий в метаболизма на индивида), която може да възникне заради допълнителния прием на К по време на терапията „Герсон“. Неблагоприятните признаци или симптоми на хиперкалиемия не са резултат от допълнителния прием на елемента. Известни са няколко случая на пациенти, подложени на терапията „Герсон“, които поради неправилно спазване на указанията приемали 32 пъти по-високи дози калий за период от 3 седмици. При тях не се наблюдавали неблагоприятни ефекти. С времето и опита с пациенти, калиевите дози се увеличават, за да неутрализират прекомерните количества натрий (Na) в тъканите. Тази практика се оказва безопасна и ефикасна. Излишните количества К се екс­кретират безпроблемно от нормално функциониращите бъбреци.
Преди повече от 40 г. д-р Герсон отговаря на опасенията от появата на хиперкалиемия в своята прочута книга: „Често съдържанието на калий в кръвния серум подвежда. То не дава надеждни показания за повишение или понижение на К концентрация в тъканите на жизненоважните органи... Необходимо е провеждането на допълнителни изследвания на концентрацията на К в серума и тъканите при различните стадии от развитието на (раковите) заболявания, за да правим подобни изводи.“
Д-р Герсон посочва

7 причини за възникване на хиперкалиемия:
- „загуба на течности – кръв, по-често при дехи­дратация“; „епилепсия – в повечето случаи“; „при ракови пациенти най-вече в периода преди терминалния стадий“; „никога при онкологично болни пациенти в периода на възстановяване“; „болестта на Адисон“; „анурия-уремия (невъзможност от страна на черния дроб и бъбреците да извеждат излишните количества калий при загуба на жизненоважни органи)“; „остра и хронична астма и др. дегенеративни алергии“.

Калият принадлежи към химична група, чиито представители се свързват с фосфорните киселини и въглехидратите. Тези три вещества лесно се свързват с колоиди. По тази причина д-р Герсон предлага да наричаме четирите групирани с К минерала от метаболизма калиева група. Na принадлежи към собствена химична група, наричана натриева група.

„Здравница” уточнява, че статията е информативна цел и по никакъв начин не следва да се използва като заместител на терапия.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email