С какво помагат компресите? (народни рецепти)


| Прочетено Прочетено: 1642 пъти | КоменариКоментари: 0



С какво помагат компресите? (народни рецепти)Модерната медицина все по-малко използва  компресите, а те имат важна роля в подобрение на здравето при редица симптоми и оплаквания. Здравница подбра няколко рецепти.
 
Компрес за стомаха с лайка
Тъй като лайката цъфти в разгара на лятото, тя поема много слънчева топлина в себе си. Билката  може да затопля надълбоко, в резултат на което действа спазмолитично, болкоуспокояващо и потискащо подуването на корема. Също така тя може да успокои при нервно безпокойство и душевна възбуда. Тя има стимулираща излекуването на рани и противовъзпалителна сила.

Прилага се при: болезнени спазми в областта на стомаха и чревния тракт, нервно безпокойство, особено нощем, спазматични колики в  началото на менструацията, а също и  труден за описване дискомфорт в коремната област с потребност от топлина, както и при нервни или хиперактивни деца.

Необходимо е да подготвите 1 ч.л  лъжичка сухи цветове от лайка, 300 ml вода, плосък съд,  кърпа за изцеждане и още 2 кърпи( външна и вътрешна), както и  термофор ( грейка).

Водата се кипва и с  нея се заливат цветчетата, 2-4 мин. се оставя да кисне покрито. Сгънете кърпата до размери 20X30 cм и я увийте в кърпата за изцеждане. Навийте външната кърпа отстрани към средата и предварително я затопляте  с термофора. Поставяте и държите от 30 мин.  до 3/4 час, след което правите почивка, после пак от 15 до 30 мин.
 
Този компрес се поставя по възможност скоро след нахранване или веднага след появата на оплакването.
Когато се прави на деца, се остава при тях и евентуално им се разказва някаква история, за да лежат спокойни.

Компрес за гърлото с картофи
Накълцаните картофи задържат топлината за по-дълго време, което действа силно затоплящо и оттам- болкоуспокояващо и спазмолитично.

Прилага се при: възпаление на гърлото с оплаквания при преглъщане, както и при бронхит супорита и суха (като заседнала в гърлото) кашлица.

Пригответе си картофи, тенджера, вътрешна кърпа -от 2 до 3 пъти по-голяма от желаната площ за нанасяне на компреса, лепенка, дъсчица, външна кърпа.

Необелените картофи се сваряват до омекване. Водата се маха и при свален капак на тенджерата се оставя да се изпари останалата течност. Картофите се поставят върху памучна кърпа и с дъсчицата се притискат до дебелина от един пръст. Кърпата се завива от всички страни, така че се получава пакетче с големината на мястото, върху което искаме да  поставим компреса, залепва се с лепенки.
 
„Картофеното пакетче" се поставя върху болното място, покрива се с външната кърпа и усуква. Държи се докато пакетчето е топло и болният го възприема като приятно.

 Следва около 30 мин. почивка след компреса. Третираното място да се предпази с тънка кърпа ( шал)още няколко часа от студ, вятър и течение.

Внимавайте със горещите картофи. Преди да сложите компреса преценете температурата му на собствената  си подлакътница.
Компрес за черния дроб с бял равнец
 
Белият равнец прави впечатление на силен и пуснал здрави корени в земята. Билката действа загряващо,  спазмолитично, свиващо и подсилващо. Увеличава секрецията на жлъчката, насърчава храносмилането и стимулира апетита.

Ползва се при лошо храносмилане, чувство за преситеност, за пълен стомах, безапетитие, за  стимулиране  дейността на черния дроб, при общо изтощение,  след продължителна употреба на  антибиотици или след операция. Подходящ и по време на химиотерапия, лечение на алкохолизъм,  наркомания, както и по време на пост. Най-добре е компресът да се прависледобед.
Също както при коремния компрес с лайка, цветовете на белия равнец ( 1 ч.л. ) се заливат в 300 мл. вода. Кисне няколко минути и се прави компреса. Поставя се върху черния дроб да стои от 30 мин. до ¾  час,  като след това се почива от 15  до 30 мин.
В случай, че след махането на компреса настъпи силна умора, продължителността на прилагането му  се съкращава на  ¼ час или компресът се поставя без термофор и се държи още 10 до 20 мин. Така действа един къс топлинен импулс.
 
Компрес с лук върху ухото
Прилага се при остро възпаление на средното ухо.

Важно е пакетчето с лук да покрива не само областта над ушната мида, а да стига и до слепоочието и над лежащите отзад кости до началото на косата. Този компрес действа бързо  срещу болката и може да бъде поставян на деца през нощта.

Пригответе 1 малка или 1/2  голяма глава лук, пластмасова дъсчица, кухненски нож,  голям компрес от марля или тънка кърпа, лепенка,  памук за покриване, а  за закрепването: еластичен бинт, стара шапка или лента за челото.

Лукът се нарязва на ситно и се поставя на дебел 1 cm слой върху тънка кърпа. Завива се отстрани и добре се залепва. При трескави пациенти или особено чувствителни към студа, пакетчето с лука може да бъде загрято в пластмасова торбичка за известно време на термофора ( ел. възглавничка)
 
Пакетчето с лук се поставя върху ухото, покрива се с дебел слой памук или вълна и се закрепва добре, например с лента за челото.
 
Държи се няколко часа или през цялата нощ. Кожата се предпазва още няколко часа от студа и течението с кърпа.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email