Може ли да се пълнее от млякото? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 10522 пъти | КоменариКоментари: 0



Може ли да се пълнее от млякото? (част 1)Учените продължават да спорят колко е полезно млякото, както и  дали в по-зрелите си години да не се откажем от него, защото вреди на костите.  И не само на тях. Случва се днес да прочетем как трябва да не се лишаваме от него, а още на следвашия  ден други, пак авторитетни източници да го разглеждат като храна, с която трябва да се внимава. Единствената теза, която не се оборва е, че децата го обичат много и за тях то е една прекрасна храна.

Какво ни остава тогава? Изборът е индивидуален: кога,  колко и като какъв продукт  да го хапваме.

Млякото и млечните продукти са полезна храна. Първата храна, която получава бебето, когато се роди.

Млякото е полезно, с изключение на децата, които имат непоносимост към лактоза (млечна захар). Подобен проблем могат да имат и някои  групи възрастни хора, които след консумацията му се оплакват от подуване на корема и червата, а също и диария.

Да се пие мляко и йогурт са продукти, които носят необходимите и полезни лактотобактерии на организма, които поддържат микробния баланс на стомашно-чревния тракт, твърди диетоложката Ангела Мьориксбауер, цитирана от австрийското сп. „Gesunder Leben”.

Препоръките на немското дружество по хранене и диететика са да си доставяме по 1000 мг. калций дневно. Това ще рече : 3 пъти  дневно  млечна  храна – 1 чаша прясно мляко (250 гр.), 2 плочки сирене и 1 ч. кисело мляко (плодово) – 140 гр.

Млечни продукти в съчетание със зеленчуци са едно прекрасно меню, но често само това не е достатъчно за едно здравословно хранене, подчертава още диетоложката. Особено вегетерианците трябва да увеличат комбинацията от растителни храни, че да има повече протеини в тяхната постна кухня.

Прясно издоеното мляко може да се пие необработено, само ако  имате домашно стопанство и следите дали животните не боледуват. С прясно издоеното мляко може да се подкваси на кисело, да се пресече на извара ( много полезна), да се подсири или на кашкавал, да му се отнеме маслото ( ако е в по-големи количества), да направите сметана.

Иначе се препоръчва пастьоризираното ( чрез нагряване неговите бактерии са убити), както и при UHTмляко, което е с дълга трайност (производителите казват, че има по-малко витамини, но е богато на калций и протени).

Пълнее ли се от млякото?

100 гр. пълномаслено мляко (3.5%) носи енергия колкото 2 бутеркекса или 2 блокчета шоколад, т.е около 64-67 калории. То осигурява на организма протеин ( 3.2 гр.) с много високо качество, 4.7 гр. въглехидрати, каротин, витамин В и Е, калий, фосфор и особено калций.

От млякото като храна няма как да дебелеете. Проблемът идва от това как го съчетавате с други продукти - напр. подслаждате ли го със захар, а също и какво количество изпивате. Ако сте предубени, че от млякото се пълнее, просто пийте само обезмасленият вариант, но не се лишавайте от него като напитка, съветва още диетоложака Ангела Мьориксбауер. То съдържа само 42 калории (100 гр).












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email