Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята? (част 2)


| Прочетено Прочетено: 1630 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята? (част 2)Известна верига кафенета във Виена направи своя класация за най-популярните билки, които днес се използват в кухнята и в народната медицина. Кои са те, кои от тях ползваме и кои сме позабравили?

10. Розмарин ( Rosmarinus officinalis )
Използва се в изобилие в средиземоморската кухня, особено за ястия от свинско и агнешко месо и картофи.  А също и за  приготвянето на сосове и супи. Чаят, направен от изсушени листа на розмарин подобрява храносмилането. Активизира умствената дейност, тонизира, повишава кръвното налягане, стимулира сърдечната дейност, възбужда апетита, афродизиак. Да не се използва от епилептици,  хипертоници, кърмачки, бременни и деца.

11. Червен босилек
Има тонизиращо действие и подобряват храносмилането. Босилекът е богат на витамини и минерали използва се като подправка и декорация в кулинарията. Наричан още „крал на билките”, по вкусови качества е същият като зеленият и в италианската кухня нито една пица, песто( вид сос), най-популярният е песто Дженовезе (рesto Genovese), както и при капрезе( моцарела, домати, зехтин и разбира се, босилек).
 
12.  Девисил  (Levisticum officinale)
Билката има широко приложение при хроничен гастрит, колит, жлъчни и бъбречни колики, лека степен на хипертония и при пречистване на организма. Коренът на растението може да се използва като пикочогонно средство. Прекалената му консумация може да предизвика проблеми с бъбреците и замайване. Билката не се препоръчва на бременни.

13. Градински чай( салвия)

пие се при кашлица, задух, при простуда, най-често в комбинация с етерично - маслени растения, при грип, а просто и като топъл, ароматнала, ароматна напитката. Билката се използва и като подправка при ястието салтимбока( с телешко, пилешко месо), различни сосове. Ястието салтимбока (Saltimbocca),  в превод означава „скачам в устата”, сиреч прекалено е вкусно, и една от причината е дъхавата подправка салвия.

14. Сибирски лук / Див лук (Allium schoenoprasum)
предпочитан е защото има по-мек вкус от лука и от чесъна. Може да се отглежда у дома в саксия. Имайте предвид, че не образува характерната за лука луковица, а неговата сила се изтегля в зелените тънки перца. Може да го използвате в супи, сандвичи, салати, риба. Внимателно с употребата, може да вдигне кръвното налягане.

5. Латинка (Tropaeolum)

добавена в салати има прекрасен вид и е вкусна. Неузрелите й мариновани семена се използват за заместител на каперсите. Чай от латинка се препоръчва, за да се прочистят  дихателните пътища и белите дробове при простуди и грип.

16. Кервел( див кервиз)
фините листенца се откъсват от стеблото и се правят на сос, супа или салата. И в трите случая не се нарязват, за да не се наруши аромата му, който напомня на смес от анасон, резене и магданоз. Понеже е чувствителен на топлина, кервелът се слага винаги в края на готвенето.

17. Магданоз (Petroselinum crispum)

не случайно е определяна като най-популярната билка на света. Почти няма ястие на което да не приляга. Много популярни са особено магданозените кюфтенца.  Като билка е чудесно средство, което подпомага храносмилането. В комбинация с различни сокове се използва за очистване на организма  и при проблеми с бъбреците. Счита се, че увеличава мъжката потентност.

18. Мащерка  (Thymus)
Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата. Заради силния си аромат е предпочитана подправка за боб, яйца, месни и зеленчукови ястия. Винаги когато е възможно предпочитайте прясната пред изсушената билка.

Назад към Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята? (част 1)

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Билки и билкови продукти

намери информация за над 190 вида билки в "Каталог - Билки"

прочети още Как да отгледаме билки у дома?

прочети още 25 златни правила за приготвяне на билки












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email