Китайският лимонник- забравеният стимулант на имунната система (рецепти)


| Прочетено Прочетено: 4594 пъти | КоменариКоментари: 0



Китайският лимонник- забравеният стимулант на имунната система (рецепти)Казват, че нанайците (коренното население на Далечния Изток) никога не тръгвали на лов, ако нямат в себе си сушени плодчета от китайския лимонник (Schizandra chinensis), наричан оше шизандра. Една шепа от тях им давала сила да тичат през целия ден, без да са сложили залък в устата си.  Стимулиращото и тонизиращо действие на растението при физическа умора било известно още през 15-и в., посочва Кети Иванова, автор на книги за лечебните билки.

Китайският лимонник е виеща се лиана, (при не-благоприятни условия става храст), която стига до 15 м дължина. Увива се винаги по посока на часовниковата стрелка. Листата й са блестящи,тъмнозелени, елипсовидни, с розови или червеникави дръжки,  по няколко в китка. Коренището е силно развито, цветчетата - бели, събрани в градински съцветия, а плодчетата- оранжевочервени, с 1-2 семчици.

При стриване, от всичките части на растението се разнася ухание на лимон. У нас също може да вирее. Ползва се и като декоративно растение.

Плодчетата му съдържат ябълчена, лимонена и винена киселина, тонизиращи вещества, витамини С и Р. Семенцата му са богати на тлъсто и етерично масло, смоли, а също и на тонизиращото вещество схизадрин. Листата и филизчетата му също служат за лечебна и лекарствена суровина.

В медицинския институт на Хабаровск са направени широки проучвания, които сочат, че китайския лимонник  има благоприятен ефект при астенични и депресивни синдроми, особено при астенодепресивния синдром, който протича с бърза уморяемост и раздразнителна слабост.

Препаратите от лимонника са мощно средство, оказващо влияние върху имунитета. Те стимулират централната нервна система и рефлекторната възбудимост, увеличават светочувствителността на очите, тонизират сърдечният мускул, дейността на матката и скелетната мускулатура. При хипотония повишават кръвното налягане, помагат за бързото връщане на силите при физическа и умствена преумора. Освен това възбуждат моторната  и секреторната функция на храносмилателния тракт, активизират обмяната на веществата, подобряват зрението, намаляват нивото на кръвната захар при диабет.

Отвари и запарки от растението могат да се правят и от здрави хора при преумора, намалена работоспособност, но имат доста противопоказания: безсъние, нервна възбуда, органични заболявания и увреждания на сърцето, увеличена стомашна секреция, възможни са и алергични реакции, посочва още Кети Иванова.

Рецепта 1

Запарката се приготвя от 10 гр. счукани в хаванче плодчета, които се заливат в емайлиран съд с 1 ч.ч. вряла вода. Държи се на водна баня  15 мин. и се прецежда. Вземат се по 20-40 капки 2 пъти дневно на гладно или 4 часа след ядене.

Рецепта 2
Тинктура може да се направи ако се залеят с 95 %  ( напр. 20гр. суровина на 100 мл. спирт) в тъмна бутилка. Затваря се плътно и се държи на стайна температура 7-10 дни, като от време на време са разклаща. Прецежда се, престоява още няколко дни, след което пак се филтрира. Вземат се по 35-40 капки 2-3 пъти дневно на гладно в продължение на 3 седмици.

Не бива да се забравя, че преди всичко китайския лимонник е лекарствена суровина и при продължителна употреба могат да възникнат  сериозни нарушения във функцията на  нервната и сърдечната дейност.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email