Ракът на главата и шията покосява мъжете


| Прочетено Прочетено: 1870 пъти | КоменариКоментари: 0



Ракът на главата и шията покосява мъжетеУ нас, само за период от 4 години (2006-2010 г.),  диагнозата рак на главата и шията е поставена на над 7000 души. Над 60% от тях, за съжаление са били открити  в тежките 3-и и 4-и стадии. Това съобщиха лекари  по повод старта на кампанията „ИМА СМИСЪЛ да знаеш повече“.

Ракът на главата и шията е шестото по разпространение онкозаболяване в Европа,  честотата му е почти наполовина на тази на рака на белите дробове, но е 2  пъти по-висока от тази на рака на маточната шийка. През 2012 г. в страните от Европа са диагностицирани над 150,000 нови случая на рак на главата и шията.

Болестта се открива от два до три пъти по-често при мъжете, но напоследък нараства и при жените. Този вид рак се проявява при хора над 40 години, но през последните години обхваща и по-млади хора. Обичайно карциномът се открива и лекува в много късен етап, поради забавената му проява и диагностициране.

60% от па­циентите научават диагнозата в напреднал стадий, а други 60% от тях умират от последиците на заболяването в рамките на 5 години. Най-голям шанс на преживяемост( 80%-90%) имат болните, при които ракът е открит рано.

Специалистите смятат, че  факторите за появата му са пушене, алкохол  и инфекция с човешки папилома вирус (HPV), както е за появата на рак на гърлото, които се обуславя от някои подтипове на HPV вируса.

Личният лекар трябва да насочи пациента за консултация със специалист по уши, нос, гърло (УНГ), ако поне един от следните симптоми е налице повече от 3 седмици: възпаление на езика, незаздравяващи язвички и/или бели петна в устната кухина; болка в гърлото, пресипнал глас; болезнено или трудно преглъщане, бучка в областта на шията, запушване на носа от едната страна или кръвотечение от другата.

Кампанията „ИМА СМИСЪЛ да знаеш повече“ се провежда за първи път у нас. Неин организатор са Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), с подкрепата на две фармацевтични компании. Партньори на инициативата са още Българското онкологично дружество, Гилдията на лъчетерапевтите у нас, Националното сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българския зъболекарски съюз.

Кампанията „ИМА СМИСЪЛ да знаеш повече“ е инициатива на Европейското дружество по онкологични заболявания на главата и шията (EHNS). Тя има за цел да повиши обществената информираност по проблемите на хората, страдащи от рак на главата и шията, и да допринесе за подобряване на дългосрочните резултати от лечението на тези пациенти.

В първия етап на кампанията у нас предвижда разпространението на информационни материали в лечебните заведения, чрез които всеки ще може да направи самооценка на индивидуалния риск от заболяването.

Рак на главата и шията се нарича всяко онкологично заболяване, засягащо главата или шията. Мозъчните тумори и карциномните образувания на очите не се включват в определението за рак на главата и шията. В началния стадий обикновено се засягат плоските (сквамозните) клетки от повърх­ността на лигавиците във вътрешността на главата и шията, например в устата, носа и гърлото. Най-честите области, в които се появява заболяването са: устната кухина - 42%, фаринкса - 35% и ларинкса - 24%, посочват лекарите.

Съвет на Здравница

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email