Диабетът е покосил над 600 000 българи. Има ли изход?


| Прочетено Прочетено: 1317 пъти | КоменариКоментари: 0



Диабетът е покосил над 600 000 българи. Има ли изход?Започва мащабна информационна кампания "Открито за диабета" по повод отбелязването на Световния ден за борба с диабета на 14 ноември.

Кампанията се организира за трета поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата с диабет и Национална пациентска организация в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България, съобщиха от Българска асоциация диабет.

"Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света", заяви д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ "Александровска".

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. броят им ще достигне 592 млн. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, като близо 150 000 не са все още диагностицирани.

"Затова изключително важни са превенцията и ранната диагностика. И те са в основата на нашата кампания "Открито за диабета". Проучванията показват, че достатъчната физическа активност и балансираният хранителен режим намаляват риска от развитието на диабет тип 2. Затова и фокусът ни тази година е върху правилното и здравословно хранене. За целта организираме конкурс за рецепти, като ще призовем хората да споделят своето дневно меню. Жури, което ще включва и диетолог, специализиран в създаването на хранителни диети за диабетно болните, ще остойности хлебните единици на най-добрите предложения. Вярваме, че по този начин ще сме от полза на хората, както за превенция, така и за правилно хранене при диабетно болните", каза Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

Участие в конкурса може да вземе всеки, като изпрати до 15 октомври своето любимо дневно меню в рубриката "Открито за диабета" на сайта ladyzone.bg. Трите предложения, оценени най-високо от журито, ще бъдат видеозаснети, а техните автори ще получат кошница с биопродукти.

"Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се крият. Всъщност дори с установена захарна болест всеки може да живее пълноценно. Поредното доказатeлство за това е провелият се на скоро в Будапеща футболен турнир за диабетици DIAEURO, в който за втори пореден път участваше и български отбор", акцентира Светла Алексиева, председател на Българска асоциация диабет.

"Изграждането на правилни хранителни навици при децата е изключително важно, още повече предвид тенденцията за увеличаване на броя на младите хора с наднормено тегло. Разбира се, основната роля за това е на родителите. Вярвам, че с нашата кампания ще направим успешна крачка към промяната на лошите хранителни навици", допълни Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

"В борбата срещу диабета е нужно обединение на усилията на държавата, бизнеса и пациентските организации. Това е правилната формула, която би проработила, говорейки за превенция и ранна диагностика", добави Вяра Врагова, представител на Асоциация "Диабет Тип 2", член на Националната Пациентска Организация.

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Съвет на Здравница

виж още за Диабор - най-доброто решение при диабет и за регулиране на кръвната захар


виж всичко за Диабет

прочети още Д-р Маргарита Аршинкова: Епидемия от диабет е надвиснала над планетата

прочети още Алкохол и диабет. Какво трябва да знаем, за да не допускаме здравословни проблеми

прочети още Киселото мляко намалява риска от диабет

прочети още Киселинните храни са причината за рака и диабета?

прочети още Д-р Кристоф Шултес: През 2030 г. всеки 4-и европеец ще страда от диабет

прочети още Българите не разпознават симптомите на диабета












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email