Специалистите: При подагра хапвайте домати и спанак


| Прочетено Прочетено: 28590 пъти | КоменариКоментари: 0



Специалистите: При подагра хапвайте домати и спанакГлезите се с месо и морски дарове , а палеца на крака- подут и болезнен. Тази картина трябва да изниква в ума ни, когато говорим за подаграта – болест, породена от излишъка на пикочна киселина в кръвта, която се отлага под формата на соли в ставите.

Известна е като „болест на царете”, защото се  среща при хора, които живеят в разкош.  Монарси като Фелипе ІІ и Хенрих VIII се наредили във VIP листата на страдащите.

На подаграта влияе не само небалансираната диета, но и генетичната предразположеност, посочват специалистите. Това, което ядете, представлява само 1\ 3 от производството на пикочна киселина в организма. Останалите 2\3 се появяват, защото нашите клетки умират и  един от техните компоненти - пурините  е свързан с образуването на пикочна киселина. Повечето пациенти страдат от подагра, защото наследствения фактор се оказва силен, обяснява  ревматологът д-р Фернандо Перес  от Испанското дружество по ревматология, цитиран от ABC.es.

Фактори като разпуснат живот може да отключи болестта. В повечето случаи преминаването към по-балансирано хранене не е достатъчно условие да се пребори заболяването, а трябва да се включат и медикаменти.

Специалистите посочват още, че в типа хранене,  насочен към намаляване на пикочната киселина няма нищо забранено, а само се ограничава консумацията на определени продукти. Храни, богати на  животински мазнини, рафинирана захар и алкохол трябва да хапват по малко. Пример за това е нискокалоричната средиземноморска диета плюс физически упражнения може да  поддържа идеално тегло.

И болни, и здрави трябва да знаят, че когато пикочната киселина в кръвта „играе” рязко- ту надолу, ту нагоре, тогава болестта атакува.

Има храни, които са богати на пурини и вдигат стойностите на пикочната киселина и трябва да се употребяват предпазливо – вътрешности, червени меса, миди и мазна риба. Внимавайте с подсладителите в сокове и безалкохолни, тъй като фруктозата се „състезава” с пикочната киселина -  всмуква се от стомашно –чревния тракт и затруднява отделянето на пикочна киселина в урината. Същото се случва и след системни запои  с алкохол,  и по-конкретно с бирата. Учените успяха да анализират връзката на бирата и повишеното образуване на пикочна киселина.

Не можем да наречем едни храни – лоши, а други – добри, всичко зависи от мярката. Ако изядете 2 печени рака, това се  равнява на порция от 150 гр. телешко. Когато хапнете морски дарове,  в същото хранене и в този ден не си поръчвайте пържола. Хората трябва да спазват тези правила, дори и да им се струват рестриктивни, пояснява д-р Перес.

Има някои ”митове”, свързани с консумацията на домати и спанак. Доказано е, че никой от растителните храни не оказва негативен ефект върху образуването на пикочна киселина (ме­та­бо­литна или об­мен­на хи­пе­ру­ри­ке­мия).  Меню с повече плодове и зеленчуци е препоръчително заради много по-ниските стойности на пурини в тях.

Пазете се от кризи заради подаграта през лятото. Топлото време е критичен момент, заради обезводняването на организма ( дехидратация), което може да провокира атаки на болестта. Промените, които настъпват във физиологичното състояние на организма засилват отлагането на соли в ставите. Затова в жегите е необходимо да се пият повече  течности. През  отпуската и уикендите не се отпускайте на масата , защото натрупаните в ставите соли могат да се активизират.

Съвет на Здравница

виж всичко за Подагра

разгледай и поръчай Здравословни продукти при Подагра

прочети още Да научим повече за подаграта












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email