460 299 българи се опитват да имат бебе


| Прочетено Прочетено: 1520 пъти | КоменариКоментари: 0



460 299 българи се опитват да имат бебеОт 5 г. у нас има държавен фонд за асистирана репродукция, който помага на хората в нужда да заченат бебе чрез ин витро. Борбата за преодоляване на стерилитета обаче далеч не се изчерпва само с това, казват от Сдружение "Зачатие".

Какво остана да се реши в този сектор, разказва пред "Стандарт" д-р Мариела Даскалова, един от основателите на пациентската организация, която десета година защитава правата на двойките с репродуктивни проблеми. Тя е главен асистент към катедра "Анатомия, хистология и ембриология" на Медицински университет-Пловдив. Занимава се с проблемите на репродуктивното здраве при мъжа. Съучредител е и медицински консултант на сдружение "Зачатие".

15% от хората в репродуктивна възраст имат проблеми със зачеването. Според елементарните сметки за България това прави 460 299 души. Нужда от лечение чрез ин витро обаче имат едва 5% от тях - или 23 015, обяснява д-р Мариела Даскалова. Останалите могат да разрешат своя проблем с много по-достъпни медицински средства. Те обаче не се покриват от здравната система. Засега финансиране получават само нуждаещите се от ин витро, което е и най-скъпото. За тях държавата дава до 5000 лв. за 3 опита на двойка или 15 млн. лв. годишно. В същото време за друга терапия се отделят около 10% от нужните средства, а за диагностика - около 5%, казва д-р Даскалова. За профилактика на стерилитета пък няма никакво финансиране и дори не се говори за нея. Затова от сдружение "Зачатие" настояват да се обърне внимание и на останалите проблеми.

Основният въпрос в областта на репродуктивното здраве трябва да бъде как по-малко хора да стигат до ин витро, казва д-р Даскалова. Според нея, това минава през изграждането на култура за репродуктивното здраве. Затова от "Зачатие" настояват в учебната програма на училищата да се въведе час по репродуктивно здраве. Също така да се създаде специалност андрология, която отговаря за мъжкото здраве. Сред останалите предложения на "Зачатие" са откриването на регионални кабинети по стерилитет и заплащане на диагностични изследвания от Здравната каса.

Междувременно от сдружението пишат и раздават безплатно образователни книжки за момчета и момичета как да останат здрави и да нямат проблеми със зачеването. Те са част от инициативата им "Бъди в час по репродуктивно здраве". Освен това провеждат часове по репродуктивно здраве в училищата.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email