Една година без да ядеш захар (видео)


| Прочетено Прочетено: 2915 пъти | КоменариКоментари: 0



Една година без да ядеш захар (видео)Канадска фамилия  избра да живее по свой здравословен проект, в който от кухнята бе изхвърлена безмилостно рафинираната захар. Инициатор на идеята е Ева Шауб(43 г.) от Ванкувър, Канада, която споделя идеята си със съпруга си Стивън и двете си дъщери Грета(13 г. ) и Илза( 9 г.  ) и за 1 г. лишават от подкрепата си захарната индустрия. Те правят своя експеримент  през 2011  г., но сега го споделиха с медиите.

През това време Ева Шауб написа книгата "Година без захар" (Year of No Sugar), която е на пазара от началото на април 2014 г, в която описва  опита си, като включва още домашни рецепти за готвене, както и какво да изберете, когато сте в ресторант, без да нарушавате диетата . Тя е категорична- след 12 месеца всички от семейството са станали по-здрави и с прилив на повече енергия, а  небцето им и вкусовите им са се променили – храни, които по-рано са им се стрували страшно апетитни, днес са станали направо непривлекателни.

Ева Шауб не пести суперлативи за това как се чувства, сравнявайки работата на своя организъм като „швейцарски часовник”в смисъл, че работи много по-добре, отколкото преди, пише „Дейли Мейл”.

9-годишната  й дъщеря Илза е отсъствала от училище поради болест през 2010 г. 20 дни, а през 2011 г, когато трае експериментът само 3 дни . По-голямата й сестра ,13 –годишната Грета е съкратила времето от 15 на 2 дни.

От трапезата семейството изхвърлило агаве сироп , фруктоза, изкуствени подсладители,  царевичен сироп, който се използва доста в преработените храни.  А също и кристална фруктоза, меласа, преварен сок от захарна тръстика, за сметка на естествената плодова захар.
С въвеждане на новите правила Ева нямала проблеми със себе си и съпруга, но на децата било много по-трудно да обясни, че  за десерт няма тортичка, бонбони или парченца шоколад.

В забранителния списък попаднали още кетчупа, майнезата, бутилирани готови сосове за салати, цялата гама безалкохолни напитки,  зърнените закуски, а също бебешките пюрета и храни, разказва и Hola.com.

Захарта е високо калорийна храна, но не носи никаква хранителна стойност, убедена е още Ева Шауб. През последните години диетолозите много категорично вдигнаха мерника на рафинираната захар, посочвайки, че именно комбинацията от фруктоза, сол и мазнини са причина не само за затлъстяването при децата, но и водят до своеобразно пристраствяване.  Будната канадка попаднала на монография на педиатъра -ендокринолог Робърт Лустиг, според когото фруктозата е направо „отрова” за децата.

В началото на експеримента  семейството  открило  чрез етикетите, че бялата захар се съдържа в почти всички изделия - от  кренвирши до солени бисквитки , а от 200-а вида хляб на пазара, само 2 се оказали без подсладители.
Това накарало Ева сама да приготвя не само кексове, но и хляб, а също и да прави  вкъщи майонеза и др. храни.
Въпреки, че очаквала, че да се храниш здравословно, ще се получи едва ли не „дупка” в семейния бюджет, то нещата стоели малко по-различно. Харчовете за 4- членната фамилия седмично не надхвърляли 143 канадски долара.

Светлана ЖЕЛЕВА















Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email