Над 4300 вида рак на кожата се диагностицират у нас


| Прочетено Прочетено: 2776 пъти | КоменариКоментари: 0



Над 4300 вида рак на кожата се диагностицират у насВ България са диагостицирани 4 304 тумори на кожата, което е 12,4 % от всички онкозаболявания през 2011 г. 95%  от кожните видове рак не са меланоми, но този вид тумор е отговорен за 90% от смъртните случаи в световен мащаб, свързани с рака на кожата. Това съобщиха водещи онкодерматолози на семинар за журналисти през уикенда.

5 пъти се е увеличила заболеваемостта от злокачествения меланом  у нас за последните 50 г., а смъртността в България нараства с около 3 %  всяка година и е около 35-38%. В Австралия и САЩ, където е най-разпространена болестта годишно умират  съответно 12 % и 12.8%, според онкостатистиката.

 Всяка година  200  хил. души по света разбират, че имат меланом, а  65 хил. души умират от това заболяване. Смъртните случаи от меланом се увеличават, като се очаква да достигнат до почти 80 хил.  към 2030 г. Меланомът засяга хората между 25 до 65 г. У нас всяка година на близо 470 души се поставя тази диагноза, а  180 умират, сочи още статистиката.

Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата. Когато се диагностицира рано, той обикновено е лечим. При напреднал стадий често се налага да се приложи повече от един вид лечение. Ако обаче се остави нелекуван, болестта може да се разпространи до други части на тялото - черен дроб, белите дробове, костите и мозъка. Това състояние е известно като метастазирал меланом и е най-агресивната форма на рак на кожата, обясни доц. Красимир Киров, онкодерматолог от Специализираната болница за активно лечение на онкологичните болести-  София.

Рисковите фактори за появата му са чувствителна на слънце светла кожа, продължително излагане на UV лъчи,  наследственост, наличие на повече от средния брой бенки по тялото. Понякога е  трудно да се направи разлика между нормална бенка и меланом, посочи още д-р Киров.

За целта е създадено съкращението „ABCDE на меланома” – минитест от 5 показателя по които всеки може да провери бенките по тялото си. Тези характеристики на бенките са: асиметрична форма, неравномерни граници, вариации в цвета, промени в диаметъра,  развитие - т.e. промяна в размера, формата, цвета, изпъкналостта и др. При съмнение за меланом, незабавно потърсете специалист, съветват онкодерматолозите.

Лечението на меланом може да бъде няколко вида: оперативно, химиотерапия, таргетна (прицелна) терапия, биологична терапия, фотодинамична терапия, лъчетерапия. Доц. Киров подчерта, че голям брой клинични проучвания изпитват нови лекарства за лечение на меланом. Таргетните (прицелните) лекарства все повече се препоръчват, тъй като атакуват специфични характеристики на раковите клетки и по този начин спират растежа и разпространението им, без да унищожават здравите клетки и тъкани в организма. За лечението на меланом вече се използва ново таргетно лекарство, което действа само върху туморни клетки с определена мутация на ген, който се нарича би-раф (BRAF). При половината от пациентите с меланом е установено, че имат подобна мутация и само при тях може да се прилага този вид лечение. Провежданите до момента клинични проучвания показват значително забавяне на растежа или регресия на туморите, носещи тази мутация, когато се провежда лечение именно с този вид таргетно лекарство. За установяване на наличието на мутация се прави специален тест на съответния тумор.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email