10 причини да забравите за захарта


| Прочетено Прочетено: 5303 пъти | КоменариКоментари: 0



10 причини да забравите за захарта

Това, което е сладко за небцето, не винаги е добро за здравето. Рафинираната захар е вредна и затова изберете заместители - Стевион - натурален подсладител, мед, кленов сироп, сушени  плодове, сироп от агаве, меласа, чиста захар от тръстика, с които да задоволите глада си към сладкото.

Захарта не е храна, с нея трупате само калории, но и вредите на здравето си, казват специалистите. Една от опасностите е, че  води до пристрастяване - не си представяте кафето без нея, всеки ден искате по нещо сладичко. А скритата захар в напитките, кетчупа, плодовите млека, хляба? Всичко това свръхнатоварва панкреаса, влияе негативно на различни физиологични процеси, както и на двигателния апарат („топи” калция от костите), още и на нервната система, провокирайки агресия и безспокойство.

Видове захар
фруктоза (плодова захар), глюкоза (прост монозахарид, който се съдържа в повечето продукти), галактоза (съдържа се в млякото и някои зеленчуци), малтоза, позната още като малцова захар  (има я в зърнени храни, зеленчуци, грудки), лактоза (мляко и млечни продукти), захароза, известна  и под името сукроза (кафява захар).

Примери за полизахариди са още нишесте или скорбяла (брашно, варива, картофи, тиква ), целулоза(отнася се към групата на фибрите)  и глюкоген (животински аналог на нишестето)
 
1. Враг №1
Това, от което се нуждае нашия организъм е глюкоза. Всички въглехидрати, които приемаме с храната в крайна сметка се разграждат в организма до глюкоза и няколко други вида прости захари. Много от клетките на организма се нуждаят изключително от  доставката на глюкоза,  а и от поддържането на определен глюкозен праг в кръвта - напр. клетките на мозъка и нервната система. Проблемът със захарта се свежда до това, че се съдържа в твърде много храни, което я прави враг №1 сред храните.

2. Скрита захар
Не могат да се изброят всички продукти, които я съдържат -  хлебни изделия, консерви, пакетирани сокове, безалкохолни напитки, хляб или хамбургери, бисквити, колбаси, бутилирани сосове, готови храни, млечни продукти, пушена сьомга, продукти light. Когато знаете и не правите нищо за да опазите здравето си, можете да се сърдите само на себе си. Едно от пораженията  й са излишните килограми.

3. Погрозняване
Прекалената консумация на захар влошава нивата на колагена и ускорява процесите на стареене на кожата. Чрез процеса, наречен гликиране, излишната глюкоза в организма се трансформира в колаген,  с което става все по-твърда, а това от своя страна води до провисване на кожата.

4. Губим ценни вещества
Свръхприемът на захар лишава организма от витамини от група В, калции и други необходими за метаболизма вещества. Установено е, че хората, които консумират захар в големи количества не могат да усвояват полезните вещества от другите храни.

5. Вял метаболизъм
Процесът на деминерализация и загуба на витамини нямалява възможността да се усвоят необходимите на организма минерали и забавя метаболизма. Така се появява умора, липса на енергия, косопад, хранителни разстройства и дори депресия.

6. Отслабване работата на различни органи
На първо място големият потърпевш е панкреасът, след него далакът, а това води до смущения в работата на бъбреците. Деминерализацията на организма провокира нервност, проблеми със съня и главоболие.

7. Проблеми със зъбите
Захарта пряко засяга всички зъби, причинявайки кариеси още в най-ранните детски години.

8. Инсулинът „литва”
Когато ядете рафинирана захар, тя  влиза много бързо в кръвта, което кара панкреаса да отделя много инсулин. Но тогава глюкозата не може да се съхранява в различни органи  под формата на гликоген . Ето защо при този процес ние качваме килограми, но  възниква ситуация на хипогликемия, което кара организма да иска още и още захар. Този процес е стрес за панкреаса, който води до отслабване на дейността му и в по-дълъг период е предпоставка за развитие на диабет.

9. Здравето страда
Твърде много рафинирана захар води до натрупване на нездравословни мазнини в организма, което оказва влияние върху появата на сърдечно-съдови заболявания, болести на нервната система, костите и особено на нашето настроение, защото сладкото ни оставя без енергия.

10. Изберете заместители на захарта
мед, кленов сироп, сушени  плодове, сироп от агаве, меласа, чиста захар от тръстика, с които да задоволите глада си към сладкото.  Наблегнете повече на плодовата захар, на сладките сезонни плодове, наложете си балансиран модел на хранене, в която да преобладава средиземноморския тип диета – спагети, лазаня, пица, а също бобови храни и ориз. Така ще поддържате и идеалните килограми, а нивото на кръвната захар ще се движи в здравословните граници между 80 и 110.

От испански: Светлана ЖЕЛЕВА




Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни подсладители

прочети още 10 причини да забравите за захарта

прочети още Ракът обича захар












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email