Какво е значението на желязото за нашето здраве и от къде да го набавяме?


| Прочетено Прочетено: 4594 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е значението на желязото за нашето здраве и от къде да го набавяме?

Прекомерното количество на желязо в организма, както и неговата липса могат да доведат до негативни последствия за здравето на човек. Липсата на желязо води до анемия, раздразнителност, главоболие, прекалена умора. Липсата на желязо може да е причина за някои сърдечно-съдови заболявания, да причини  хемохроматоза и др.

Желязото е изключително важен като част от хемоглобина. Хемоглобинът помага на тялото да диша в буквалния смисъл на думата. Той подхранва всяка клетка в организма с кислород.

Нека разгледаме някои храни, които се отличават като прекрасен източник на желязо за организма.

Магданоз

Магданозът има високо съдържание на минерални вещества, по-специално на така важните желязо, калий, калций, фосфор и цинк.  Той съдържа две групи съединения, които оказват уникален здравословен ефект върху организма. Първата група са флавоноидите апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин, а втората –  етеричните масла, съдържащи субстанциите миристицин, лимонен, еугенол и алфа-туйон. Миристицинът подпомага свързването на ензима глутатион с окислените молекули, които, ако останат свободни, увреждат организма.

Съдържание на желязо в 100 гр. магданоз – 97.86 мг.

Канела
Канелата е една от най-старите известни подправки. Тя е спомената в Библията и е била използвана в древен Египет не само като напитка, за аромат и в медицината, но и като средство за балсамиране. Считана е дори за по-ценна от злато. Около това време, канелата става популярна и в Китай. В последствие канелата става една от най-популярните подправки и в средновековна Европа. Поради своето търсене, канелата е една от първите редовно търгувани стоки между Близкия Изток и Европа.

Цейлонската канела се произвежда в Шри Ланка, Индия, Мадагаскар, Бразилия и Карибите, докато касия се произвежда предимно в Китай, Виетнам и Индонезия.

Канелата съдържа голямо количество етерични масла, канелен алдехид, смола, нишесте, евгенол и дъбилни вещества. Канелата е отличен източник на манган и един много добър източник на диетични фибри, калций и желязо. Две чаени лъжички канела съдържат 11.84 калории и 0.16 гр. мазнини.

Съдържание на желязо в 100 гр. канела – 38.07 мг.

Черен дроб
Черният дроб е витаминозна храна, богата на желязо. В началото на 1900 черния дроб  е бил предписван като лекарство за анемия, и като добавка за бременни дами.

Патешкият дроб (гъши дроб) осигурява най-много желязо - 30.5mg на 100 грама порция. Той е следван от свински черен дроб, който съдържа 17.9mg, следват, пилешки черен дроб, пуешки черен дроб, агнешки черен дроб и говеждия черен дроб.

Целина
Целината е прекрасен зеленчук, който е пристигнал при нас от Средиземноморието. В Древна Гърция тя е била смятана за вълшебно растение, което е имало магически сили и можело да подмладява.

Може би тайната на целината е в богатото съдържание на минерални вещества, тъй като тя съдържа много калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и желязо.

Целината активно регулира обмяната на веществата, нормализира хормоните и изхвърля вредните вещества и излишните течности от организма. Тя се смята за енергиен и нискокалоричен продукт и има уникални особености.

Съдържание на желязо в 100 гр.  семена от целина – 44.9 мг.


Тиква

Тиквата е много вкусен и полезен зеленчук, който съдържа голямо количество каротин и витамини. В меката част се съдържат големи количества витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.

От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова киселина. В нея има достатъчно количество захарни вещества: глюкоза, фруктоза, захароза, Освен това тя съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк, а каротинът (витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.

Съдържание на желязо в 100 гр. тиквени семена – 15 мг.


Още някои храни и съдържанието им на желязо
Соя - съдържание на желязо в 100 гр. - 15.7 мг.
Боб - съдържание на желязо в 100 гр. - 11.6 мг.
Стафиди - съдържание на желязо в 100 гр. - 3.26 мг.
Спанак - съдържание на желязо в 100 гр. - 2.71 мг.
Сушени кайсии - съдържание на желязо в 100 гр. - 2.71 мг.
Булгур - съдържание на желязо в 100 гр. - 2.46 мг.
Коприва - съдържание на желязо в 100 гр. - 1.46 мг.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email