Фототерапия при липса на самочувствие, депресия и скандали у дома


| Прочетено Прочетено: 2448 пъти | КоменариКоментари: 0



Фототерапия  при липса на самочувствие, депресия и скандали у домаПсихоложката на „Здравница“ Маргарита Бакрачева  разкрива как с фотосесия може да надникнем в своята душа и душата на другите, да подобрим общуването си и да изгладим възникналите конфликти.

„У нас, като кажа фототерапия, хората мислят, че  се занимавам с актови снимки или с козметични процедури.

В психологията това е метод  за консултиране и терапия. Същността й е в това, че се отработват конфликти  като се използват  снимки и човек активно участва в целия процес на създаване и анализ на снимковия материал, обяснява психоложката.

Какво отличава фототерапията от останалите арт техники?
Изобилието на разнообразни  рамки, в които се поставят терапевтичните отношения, е огромно. Тя има предимството да обединява силата на невербалното и вербалното общуване като накрая става видим резултата, който се използва от човека, потърсил помощ.

Друго предимство е, че сега фотоснимки могат да се правят с всеки по-модерен телефон. Така използването на нещо познато  в терапията веднага сваля първите бариери в общуването и я прави  подходяща за всички хора. Още повече, че за нея не се изисква никаква специална подготовка, добавя Бакрачева.

 Много хора например отказват да  ходят на арт терапия  поради страха си, че не могат да рисуват. Даже и да имат желание да изразят себе си с четка и молив,  те остават неудовлетворени, че това, което създават не отговаря на замисъла и качеството, което те биха искали да постигнат.Този момент не съществува във фототерапията. Там всеки може всичко и човек се чувства удоволетворен в своите роли на режисьор, постановчик, и участник на ситуацията, смята Бакрачева.

Към кого е насочена ?
Фототерапията може да се прилага дори при хора със специфични затруднения. Новите възможности за обработка на дигиталните образи позволява  коригиране на образа с цел установяване на желаната реалност, без обаче да има опасност  човек да попадне в плен само на фантазиите си, защото всяка направена снимка го държи в контакт с  действителността,  така че той да не се изгуби във вътрешния си объркан свят.

Фототерапията, която предлагам е подходяща за терапевтични сесии към голям  кръг проблеми: самооценка, идентичност, проблеми с общуването, ниска самооценка, депресивни състояние, фобии.

Използва се 3-стъпков модел

с анализ на готови снимки, снимане на нови и колажиране на снимки, последван от анализ, разяснява Бакрачева.

Фототерапията може да се окаже особено ползотворна при проблеми с партньора. Снимайки се един друг, партньорите се преоткриват и се виждат в нова светлина,  дават си сметка какво подсъзнателно отхвърлят и какво ги привлича в другия.

Особено ценна е за разрешаване на възникнали  конфликти на индивидуално и   на групово ниво. В колектив може да се превърне в метод за  подобряване на комуникацията, а също и в умения за вземане на решение. Съчетана с поставена задача – напр. “Създаване на рекламен имидж” хората се поставят в ситуация да постигнат групов консенсус и се научават да обосновават и защитават мнението си.

Не съществува един-единствен начин в работата със снимков материал и фототерапията като цяло, подчертава още психоложката.

История на фототерапията
Първият международен симпозиум по фототерапия е проведен в Илиноис, САЩ  през май 1979 г. с участници от пет държави. До 1987 г. се издава специализирано списание , а след възникналия интерес към метода, той се популяризира в много по-широк кръг специализирани списания.

Утре четете за техниките на  фототерапията и за това как  да изградим  свой собствен портрет, който разкрива “Как се чувствам днес”, “Как искам да ме видят другите”.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница

прочети още Родители, научете децата, че филмите и животът са различни неща!

виж всичко за Депресия












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email