Благотворната сила на растенията: Жълт кантарион


| Прочетено Прочетено: 5259 пъти | КоменариКоментари: 0



Благотворната сила на растенията: Жълт кантарионЖълтият кантарион (Hypericum Perforatum) е многогодишно тревисто растение, силно разклонено, голо, високо 30-100 см. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, дълги 1-3 см. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие - метлица. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета. Плодът е тригнездна кутийка. Цъфти май - септември. На места може да се срещне под наименованието „звъника“

Къде расте жълтият кантарион?
Расте из цялата страна по тревисти места, из храсталаците и сечищата и из нивите. У нас се срещат около 22 вида жълт кантарион.

Коя част от растението се употребява?
Надземната част се събира в началото или през времето на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20см от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

Лечебно действие на жълтият кантарион
Разнообразни и много полезни свойства - противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект, подобряване на оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект.

Кога се прилага?
- възпалителни заболявания на храносмилателни органи
- смущения в храносмилането - язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника
- остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария
- при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавицата
- при болни с депресия, възпаление на седалищния нерв, неврологични страдания, при изтощение след тежко боледуване. Билката подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.

Как се употребява?
Съществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от билката. Вътрешно тя се приема най-често като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 г вода. След като ври 10—15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 денонощие.

За лечение на язвената болест у нас се използува и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се пие вместо вода за 1 денонощие.

Приготвяне на маслен извлек
100г  билка, се накисва в 500 г зехтини се поставя в продължение на 10 дни на светло (може и на слънце). От извлека се взема по 2 чаени лъжички сутрин, на обед и вечер преди хранене.
 
Българската народна медицина препоръчва жълтия кантарион при  стомашно - чревни възпаления - гастрит, язва, хиперацидитет; при леки до средно тежки симптоми на психовегетативни разстройства, състояния на тревожност, потиснато настроение, изгаряне.

За какво да внимаваме?
Да не се употребява при свръхчувствителност към жълт кантарион; бременност и кърмене; едновременно лечение с други лекарства, приемани през устата (за лечение на HIV - инфекция, за лечение на мигрена, антидепресанти, циклоспорин, продукти, причиняващи повишена чувствителност на кожата към светлината); при повишена чувствителност към UV-лъчи (фоточувствителност). Да не се употребява повече от 3-6 месеца без консултация с лекар. Да не се приема от деца под 12 години. Възможни са реакции като стомашно-чревни смущения, умора, главоболие, фоточувствителност. Ако приемате противозачатъчни таблетки, трябва да знаете, че може да се появи нерегулярно кървене.

Трябва също да използвате допълнителни методи за контрацепция, тъй като жълтият кантарион намалява ефективността на противозачатъчните и може да настъпи бременност. При едновременно приемане жълтият кантарион може да намали ефективността на следните лекарства - против съсирване на кръвта; циклоспорин - за потискане на имунната система; за лечение на HIV - инфекция; трициклични антидепресанти; перорални контрацептиви; дигоксин; карбамазепин; фенитоин; теофилин.

Наблюдавани са фармакодинамични взаимодействия и с определени лекарства за лечение на депресия, както и с триптани - за лечение на мигрена. Поради повишеният риск от нежелани реакции, свързани с тези взаимодействия, продуктът не трябва да се използва едновременно с тези лекарства (ефектите им може да се засилят).

Съвет на Здравница

виж повече и/или поръчай Жълт Кантарион - Hypericum Perforatum

билката може да закупите и от Здравословен магазин "Здравница"












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email