Какви са симптомите на хремата и как да се преборим с нея?


| Прочетено Прочетено: 4918 пъти | КоменариКоментари: 0



Какви са симптомите на хремата и как да се преборим с нея?Какво представлява хремата  и какви са симптомите?
Ще чуете от лекарите названието ринит, което означава възпаление на лигавицата на носа, както и ринофарингит - едновременно възпаление на лигавицата на носа и на глътката, което е по-често срещаното.

Симптомите на хремата са добре известни: кихане и секреция от носа, а при засягане и лигавицата на глътката -кашлица. Често има и повишена температура.

Обикновената остра хрема се появява след простуда. Тя започва с общо неразположение, главоболие, особено около очите, кихане. От двете ноздри се отделя голямо количество секрет, носът е запушен и болните дишат през устата. Обонянието намалява. Често телесната температура е леко повишена. Това състояние трае няколко дни и постепенно настъпва пълно оздравяване.

При хроничната хрема се отделя обилен секрет, носът е запушен и дишането е затруднено. Обонянието намалява или липсва. Често при болните настъпват усложнения (възпаление на горните дихателни пътища, на ухото, на синусите или на слъзните торбички, по-рядко - пневмония).

Как да се преборим с хремата?
На първо място трябва да повишите съпротивителните сили на организма:
Включете в менюто си продукти, които сериозно ще подпомогнат имунната ви система. Старайте се всеки ден да хапвате чесън. Използвайте редовно отвари от следните билки: женшен, червена детелина, жълт кантарион, бял иман и глухарче.

Старайте се да включите в менюто си колкото се може повече храни, които са с богато съдържание на витамин С. Тук спадат всякакви плодове и зеленчуци. Особено богати на витамини са лимоните, боровинките, червените чушки и кивито. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип. Добре е да се похапва и тиква, която съдържа големи количества витамин А и калий. Дневната доза трябва да е около 200 гр.

Медът е популярно средство за лечение на редица заболявания. Познат е и се използва често в народната медицина. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 100 гр. (1-2 супени лъжици) на ден.

Народни рецепти за справяне с хремата

Смачкайте няколко скелидки чесън и разбъркайте в чаша мляко. Оставете сместа да заври и изчакайте да изстине. Вземайте няколко пъти на ден по една чаена лъжичка.
Този способ ще смекчи значително клиничното протичане на болестта.

Стриите ¼ чаша джинжифил и смесете с чаша мед. С тази смес се приготвя чай. Като за всяка чаша е нужна 1-2 чаени лъжички.

Сварете чаша мляко. С фино ренде настържете 1 глава лук, изсипете в млякото и разбъркайте добре. Оставете лука да престои минимум 10 мин. Изпийте под формата на топла напитка.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email