Грозде – не само вкусно, но и полезно


| Прочетено Прочетено: 5260 пъти | КоменариКоментари: 0



Грозде – не само вкусно, но и полезноВ природата не са много продуктите, които могат да се конкурират с гроздето по вкусови и хранителни качества. Като цяло в гроздето се съдържат не по-малко от 300 антибактериални, антиоксидантни, невростимумилиращи и други съединения.

Лечебните свойства на гроздето са известни още от древността. В Библията се казва, че първите растения засадени след потопа по склоновете на планината Арарат са били именно лозята. Дори в древна Гърция и древен Рим, гроздето е било използвано за подобряване на метаболизма. Древните лечители са използвали сок от нездряло грозде за лечение на възпалено гърло и язви в устата. Сушените гроздови плодове са лекували успешно умора и меланхолия, листата на гроздето пък са се използвали за по-бързо оздравяване на рани. Съвременната медицина също потвърждава ефективността на лечението с грозде. Днес има два вида лечение: Ампелотерапия – лечение с грозде и гроздов сок и Енотерапия – лечение с гроздови вина.

Лечението с грозде подобрява функцията на бъбреците, има благоприятен ефект при подагра. Гроздето успокоява кашлицата и има подчертано отхрачващо действие. От там идват и безспорните му ползи при хронични заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. Гроздето укрепва защитните сили на организма, повишава резистентността към инфекции има отличен тонизиращ ефект върху организма.

Гроздето е сред най-силните антиоксиданти. Антиоксидантното му действие се определя от степента и количествения състав на биофлавоноидите. Повечето от тях се намират в люспите на гроздето.

Биофлавоноидите не се синтезират от човешкия организъм, така че за нас е необходимо да се храним колкото се може повече с храни, които съдържат биофлавоноиди. Гроздето е точно такъв продукт. Зрънцето на този плод съдържа дори и мощни антиоксиданти като витамин Е и аскорбинова киселина.

Гроздето значително намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци. Биологично активните компоненти, които се съдържат в този плод укрепват стените на капилярите и подобряват кръвообръщението. Гроздето има свойството да нормализира сърдечния ритъм и кръвното налягане. Така че не се учудвайте – гроздето се препоръчва както при високо, така и при ниско кръвно.

Гроздето е едно от малкото растения, които съдържат в себе си значително количество органични киселини като ябълчена, лимонена, винена, оксалова и др. Гроздето има свойството да подобрява храносмилането, да нормализира чревната микрофлора и да неутрализира токсините в организма.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email