Благотворната сила на растенията: Арония


| Прочетено Прочетено: 2437 пъти | КоменариКоментари: 0



Благотворната сила на растенията: АронияАронията е ново растение за нашата страна. Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък се правят успешни опити за култивирането му у нас. Аронията представлява компактен храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра, с лъскави, не назъбени листа. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, които по форма наподобяват миниатюрни ябълки.

За лечебни цели и за нуждите на хранително вкусовата промишленост се събират плодовете на аронията. Те съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията B, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.

Аронията се включва в арсенала от препарати срещу редица болести на съвремието - диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Липсата на захароза в сока и наличието на сорбит прави аронията идеална напитка за страдащите от диабет. А комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали.

Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Има протективен ефект срещу злокачествени заболявания.

- Прилага се за детоксикация на организма след лъче и химиотерапия.

- Срещу високо кръвно налягане се препоръчва пиене на 50 мл сок по три пъти на ден в продължение на 4 седмици. Чрез тази рецепта при лека хипертония налягането на кръвта може да се регулира и стабилизира в границите на нормата - 120 на 80. След 2 месеца почивка курсът на лечение се повтаря.

- Със сок от плодовете на арония може да се допълни лечението и на редица други заболявания - кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.

У нас вече са направени успешни опити за отглеждане на аронията, и резултатите са твърде насърчителни. Ако решите да я отглеждате, няма да бъде излишно да се обърнете за помощ към института по планинско животновъдство и земеделие гр. Троян.

Съвет на Здравница

намери информация за заболяванията в тази статия в Каталог - Заболявания

виж повече и/или поръчай Арония - Sorbus melanocorpa

виж повече и/или поръчай Вино или сок от арония












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email