Какво представляват контактите лещи и трябва ли да ги изберем пред очилата


| Прочетено Прочетено: 1131 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво представляват контактите лещи и трябва ли да ги изберем пред очилата

Съвет на Здравница:

прочети още Един милиард души по света се нуждаят от очила

прочети още Как да защитим очите при работа с компютър

прочети още Очилата - Какво трябва да знаем, когато ги избираме?


Все по-голяма става групата на хората, предпочели контактните лещи пред класиката - очилата. Роля играят не само естетическите съображения, но и медицински индикации, при които лекарите предписват именно контактни лещи.

Пробивът в приложението на контактните лещи се състоява през 1961 година, когато чешкият химик Ото Вихтерле разработва първите меки контактни лещи от хидрогел. Дотогава лещите са от твърд материал, най-първите модели са стъклени. Освен това са относително по-големи и по-тежки, което не се отразява добре на чувствителните очи.

Днес контактните лещи са тънки и леки, и благодарение на новите материали осигуряват комфорт при носенето. Освен това модерната техника гарантира перфектното им напасване към повърхността на окото.

Допълнителна информация за контактните лещи
Контактните лещи са по-различни от очилата. Те естествено трябва на първо място да коригират зрението подобно на очилата, но имат допълнителни характеристики - по правило не допускат изкривяване на образа.

Контактните лещи са или със стабилна форма, или меки. Меките имат диаметър между 12 и 16 милиметра, гъвкави са и пасват добре на окото. Предимствата им: не предизвикват никакво неприятно чувство при носене, лещата се държи здраво за роговицата, така че рискът да бъде загубена спада. Недостатъците: материалите пропускат кислород, но въпреки това може да се стигне до дефицит при нужния за роговицата кислород. Освен това лекарите посочват, че трябва да се внимава при появата на микроорганизми по меките лещи, тъй като те се разпространяват много бързо и могат да доведат до възпаление.

Задължително спазвайте добра хигиена
Твърдите лещи са с по-малък диаметър - между 8 и 10 мм, освен това по правило пропускливостта им е по-висока от тази на меките лещи. Техните предимства са в това, че плуват в сълзлив слой, благодарение на който окото получава повече хранителни вещества и кислород. Недостатъците - по-висок риск да бъдат изгубени, формата на лещата се променя с времето, откъдето могат да се получат наранявания на лигавицата. Предизвикваните от твърдите лещи дразнения също са фактор. Независимо какъв тип лещи се подбере, има едно нещо, което е от най-голямо значение - хигиената:

Непременно преди докосването на лещите трябва да се измият ръцете, при това със сапун и да се изплакнат не само веднъж. И трябва да се използват специално предназначените за контактни лещи разтвори за съхранение и поддръжка, както и специални средства за почистването им.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email