Как да се научим да контролираме гнева си


| Прочетено Прочетено: 1190 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се научим да контролираме гнева си

Съвет на Здравница:

прочети още Животът ни е отражение на нашите мисли

прочети още Не мислете върху проблема

прочети още Чудото на прошката

прочети още Лечение със самовнушение

 

Живеещите сред постоянни кавги и спорове трябва да се научат да контролират гнева си и да бъдат в хармония със себе си и външния свят. Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни.

За съвременния човек стресовите ситуации се превръщат в нещо нормално. Хората започват да стават все по-лабилни. Започваме да се ядосваме или плачем за малки и незначителни неща. В тези ситуации нервната ни система изпитва силен стрес и за да се отърве от него се появяват изблици на агресия. Живота в непрестанни кавги и спорове може да се окаже прекалено изтощителен.

Психолозите твърдят, че можем да се справим с проблема стига да научим причината за него. Човешката агресия е обект на много внимателни изследвания. Установено е, че колкото повече човек гледа агресията в околните, толкова повече започва да приема това като „нормално поведение”.

В известен смисъл агресията е знак за незрялост или зрял човек, който обаче има доста комплекси натрупани в детството и ако до преди време се смяташе, че при цивилизован и улегнал човек няма как да се появят изблици на агресия, то сега нещата не са толкова ясни. Когато човек не знае как да контролира гнева си много често попада в капана на своите страхове и вълнения – както при децата – чрез крясъци и гняв. Замислите се дали имате най-малко три епизода на импулсивна агресия за деня. Ако отговорът е да, тогава можете да диагностицирате проблема като периодично взривно устройство (ПВУ).

Във Великобритания периодичните взривни разстройства се считат за основна причина за пътните произшествия, настъпило поради агресивно поведение на водачите.

Опасности от гнева

Гнева и разочарованието могат да бъдат „убийци” в реалния живот. Около една четвърт от браковете са прекратени поради агресивно държание на един от партньорите. Най-често инициатори на споровете се оказват жените.

Това, обаче не е всичко. Импулсивните изблици на гняв могат да забавят възстановителните процеси в организма. Причината за това е, че когато сме ядосани в тялото ни настъпва „наводнение” от хормони. Те забавят процеса на оздравяване, което повишава риска от инфекции.

Как да успокоим нервната си система
-    Доста специалисти смятат, че повечето заболявания могат да бъдат лекувани чрез правилно хранене. Гладът, например, изключва възможността да овладеем емоциите си. Също така приемането на много мазни храни, подправки и алкохол са причина за ненужна емоционална възбудимост.

-    Друг фактор за повишаване на раздразнителността е навика да се връщаме постоянно в миналото. Учени от американския щат Калифорния, изследвали дългосрочните ефекти на агресията, установили, че кръвното налягане се повишава не само по време на кавгата, но и когато след една седмица се сетим за нея. Така че спрете да ровите в миналото, а помислете за бъдещето.
-    Опитайте се да разберете, че тези, които много често критикуват другите са доста наранени. Опитайте се да разберете какво притеснява човека, с който общувате. Погледнете ситуацията от друг ъгъл и потърсете причината за проблема.

-    Научете се да се въздържате. Реакцията след обидна забележка не винаги е задължителна. Съгласявайте се с околните. Когато не сте съгласни с дадено мнение не се опитвайте да го покажете чрез повишаване на тон, а се опитайте да убедите другия в своята правота със спокоен тон.

Когато се научите да приемате нещата спокойно ще видите, че живота може да бъде по-лесен.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email