5 храни ни предпазват от грип и укрепват имунитета през зимата


| Прочетено Прочетено: 2891 пъти | КоменариКоментари: 0



Съвет на Здравница:

виж повече за Грип

виж Билки при грип

прочети още Домашна медицина при първи симптоми на грип

прочети още Имате кашлица?

всичко за вашето здраве намерете в Здравословни магазини "ЗДРАВНИЦА"

40 гр. ядки, 200 гр. плодове и 2 лъжици мед на ден пазят учениците от вируса.

Зимните студове и променливото време са предпоставка за активизиране на вирусните заболявания. На много места у нас дори вече беше обявена грипна епидемия, а учениците са във ваканция от началото на седмицата.  Експертът препоръча 5 проодукта, които са подходящи и за децата в училище:

Ядки (1) - те подобряват работата на белите кръвни телца, богати са на витамини, минерали и микроелементи. „Хапвайте по една шепа (около 40 гр.) различни видове ядки на ден”. Може да ги добавите и към зърнената си закуска сутрин, за да е още по-вкусна и полезна.

Особено подходящи са бадемите. В тяхната обвивка се съдържат важни вещества, които засилват реакцията на имунната система и предотвратяват разпространението на вирусите в организма. Те са богати и на желязо и калций, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Фъстъците пък съдържат фолиева киселина, която е много важна за здравето. Редовният прием на орехи, които са богати на йод, също има роля на чудесно профилактично средство.

Подправки (2) - Консумацията на подправки също има стимулиращ ефект за имунитета. Сред най-важните са канела, карамфил, анасон,босилек и мента, които също са богати на антиоксиданти.

Храни с голямо съдържание на витамин С (3) – тук спадат всякакви плодове и зеленчуци. Особено богати на витамини са лимоните, боровинките, червените чушки и кивито. Магданозът също е много полезна храна за предпазване от простуди и грип. Добре е да се похапва и тиква, която съдържа големи количества витамин А и калий. Дневната доза трябва да е около 200 гр.

Мед (4)– Той е популярно средство за лечение на редица заболявания. Познат е и се използва често в народната медицина. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 100 гр. (1-2 супени лъжици) на ден.

Млечни продукти (5) – те са богати на белтъчини и са източник на витамин D, който засилва имунната система и предотвратява настинките и грипа.

По една-две чашки червено вино на ден също ще ни помогнат да преборим зимните болести. Може да се консумира и греяно с подправки. Червеното вино неутрализира свободните радикали и действа благотворно на целия организъм. Това се дължи основно на полифенолите в него, които имат антивъзпалителен и очистващ ефект за тялото.

Не се лишавайте и от месо, което е богато на животински белтъчини, особено важни през зимата,  похапвайте и гъби, които също съдържат много полезни вещества за организма като например цинк.

Не забравяйте да се храните с разнообразна и питателна храна през зимата, за да си набавите всички необходими за организма вещества.

Източник: Veritas




 











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email