АСТМАТА е лечимо заболяване! Научете повече или се свържете с д-р Иван Христов


Кан-терапията (масаж на древните Канове)              Кан-терапията (масаж на древните Канове)

Професионалната концепция на един български рехабилитетор

Рехабилитация и алтернативни методи 
                            

Кан–терапията  е една профилакто-терапевтична, балансираща система, включваща в себе си елементи на Ароматерапевтичния масаж,Тай-стречинг масажа и мануална терапия с акцент върху “Юмейхо” /специален източен масаж/, както и някои специални техники използвани в класическата рехабилитация. Съчетавайки ефективността на гореспоменатите системи  Кан-терапията, има за цел постигането на следните приоритети за нашето стабилно здравословно състояние:


                          1/ Уравновесяване на мускулния дисбаланс.
                          2/ Балансиране на центъра на тежестта.
                          3/ Премахване на напрежението в меките тъкани и подобряване динамиката на ставите чрез отстраняване на функционалните блокажи.
                          4/ Отстраняване на възпалителни процеси, използвайки средствата на Ароматерапията.
                          5/ Активиране циркулацията на жизнена енергия в човешкото тяло.
                          6/ Изграждане на нови стереотипи:
                                 -хранителни
                                 -двигателни
                          7/ Изграждането на трайни рефлекторни стимули с цел превенция на последствията от ежедневните битови негативи.
                          8/ Създаване на етерично маслено депо с цел-повишаване на имунитета.
                          9/ Постигане на хормонален баланс на база комбинирания подход.

Както виждате, Кан-терапията има подчертан холистичен подход. Идеята е да се постигнат гореспоменатите цели, като се използуват предимно алтернативни методи адаптирани към съвременните концепции на модерната рехабилитация и кинезитерапия. Използвайки информацията от  съвременните диагностични средства на Академичната медицина с този метод е възможно да се постигнат забележителни терапевтични резултати без риск от усложнения и безсмислена мистификация. Той може да се постави на широка научно-изследователска основа, което да гарантира неговата динамичност и адаптивност към хората които ползват неговия потенциал.

Следвайки основната концепция на метода, а именно, промяна на негативните стереотипи в позитивен план, можем значително да подобрим качеството си на живот, спестявайки си тежки заболявания водещи до оперативна намеса и инвалидизиране. От особено значение е постигането на съдържанието на т.6. Овладяването на вредните последствия от стреса /особено актуален днес/, токсикацията от вредните хранителни навици и използуването на модерни гастрономични приумици, както и неправилното натоварване на опорно-двигателния апарат гарантира постигането на тази задача. Разбира се това не може да стане за една-две процедури, а чрез системно и програмирано въздействие което може да ангажира месеци, дори години.

Бих искал да ви разясня какво се разбира под “неправилно натоварване на опорно-двигателния апарат". Всеки жив организъм има свой индивидуални зони на физически комфорт. Те се определят както от неговата консистенция /структура/, така и от енергийния му статус /състояние/, който е твърде динамичен и се повлиява както от ежедневните микрокосмични  циркулации, така и от въздействието на макрокосмичните цикли. Всеки жив организъм  е програмиран за определена доза натоварване, след което той се нуждае от съответстваща почивка. Извън тази програма той се дебалансира и започва да се руши. За да се увеличи неговия физически потенциал е нужна тренираност,която се постига с продължителни и добре планирани тренировки.

С други думи, еднакво вредно е да седим целодневно и ежедневно зад бюрото или по същата схема да извършваме тежък физически труд. А още по-зле се подреждат нещата, ако след целодневен престой зад бюрото посетим фитнес залата и изконсумираме пълен пакет от услуги, които не са съобразени с нашия индивидуален и моментен статус. Тогава нашия организъм със сигурност ще се "чуди" какво точно искаме от него. Това разбира се допълнително го стресира и дебалансира.

За да илюстрирам каква е същността на т.6., смятам за необходимо да ви разкажа една моя любима притча.
Драмата започва в един спокоен уравновесен  биотоп. В него нашия приказен герой си е създал екологична ниша, в която се намира в абсолютен еквилибриум със заобикалящите го същества.

За да извършва дейностите от ежедневния си живот той натоварва по адекватен начин опорно-двигателния си апарат т.е. всяка една става и всеки един мускул получават полагащата му се доза натоварване.Този наш герой се храни с естествено чиста храна, богата на естествени минерали и витамини, които не отравят организма с трудно абсорбируеми съставки. Тези биологично активни съставки са разтворени в достатъчно количество вода, което гарантира тяхното безпроблемно включване в метаболитните процеси. Разбира се, че се излага на епизодични стресови ситуации, но те нямат перманентен характер, което не води до хипер секреция на адреналин, който да остава неусвоен от организма, а това- до допълнително отравяне. Но в един черен за нашия приказен герой ден, изневиделица се появява  Homo sapiens recens /ЧОВЕК-“разумен”/. Той с присъщото си чувство за неограничена властност и безнаказаност, подкрепено от бездънната му ЕГОЦЕНТРИЧНОСТ, заявява “Я, какво сладко животинче!Защо пък да не го затворя в клетка!? Така няма да го търся по цял ден в гората, а ще му се любувам  когато си пожелая". И така нашия труженик се отзовава в тясна и твърде неудобна клетка. В нея той е защитен от врагове и грижите с търсенето на храна са решени като проблем /оправдание на ловците на живи животни от началото на миналия век/. Но възникват куп нови проблеми. Лишен от естествената си среда, нашия герой не натоварва опорно-двигателния си апарат по правилен и коректно дозиран начин, вследствие на което възникват мускулния дисбаланс и ставните дегенерации  /разрушения/. Неговия “доброжелател” му осигурява нужните храна и вода, но в повечето случаи те не са с естествен произход, а са обогатени със синтетични минерали и витамини /както в нашите аптеки и хранителни магазини/- като следствие се отлагат хранителни токсини /най-често в околоставните, меки тъкани/.


Освен това, животинчето е изложено на безброй гукания и свирукания, плод на неадекватните, не естествени  възприятия на неговия “закрилник” за между видови комуникации. Тази ситуация го поставя в условията на перманентен стрес, гарантиращ производството на колосални количества адреналин, който не може да бъде усвоен и довежда до усложняване на цялостната, и без това нерадостна картина. Поставен в тези незавидни условия, нашия приятел започва да боледува от неясни и непознати патологични картини /заболявания/, които са твърде нетипични за неговите предци. В повечето случаи те са трудно лечими или нелечими.

Опитайте се драги читатели да направите една диференциация между нашия приказен герой и съвременния човек! Ще видите, че разликата е единствено в размерите на клетката! Ние сме затворени в клетката на съвременната цивилизация и ставаме все по-зависими от нея. Това е причината за новопоявилите се заболявания, развиващи се на базата на отдалечаването и пренебрегването на природните закономерности. Много често ми задават въпроса “А какво мога да направя срещу това?”. Всичко е във вашите ръце, просто въпрос на избор!

Кан–терапията Ви дава възможност да направите правилния избор. Нейния компилативен подход мултиплицира силата на редица алтернативни методи, включени в неговата уникална схема с адаптация към основните концепции в холистичната медицина и съвременната рехабилитация:

                                         1/ Да не вредим
                                         2/ Да има цялостност
                                         3/ Да има динамика и адаптивност към пациента

Николай Христов

www.stnikola.net


 

 

Всички статии в "Масаж и ароматерапия"

Всички статии в ""
Коментари (1)

Коментaр от Павлина

от: Павлина написан на 2014-02-27 20:10:42

Възможно ли е да приложим горенаписаната рецепта по друго време на годината?Ще имаме ли шанс за успех?Моля отговорете!
Добави своя коментар:

От:  
Коментар:  
Спам въпрос   Коя година е създадена българската държава? (Само цифри)


Още от


Какво е Мануална терапия. История на мануалната терапия

Какво е „Мануална терапия” и как се е развила в хода на човешката история? Това е въпрос, който вълнува всеки практикуващ физикална медицина или е пре ...още

...още

...още

...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - хранителна добавка Диабор - хранителна добавка

ДИАБОР - най-доброто решение при диабет и за регулиране на кръвната захар....


Цена: 12.90 лв.


Рибено масло (Омега 3)
Рибено масло (Омега 3)

Антицелулитен крем с канелено масло
Антицелулитен крем с канелено масло

Тинктура за мазоли и кокоши трън
Тинктура за мазоли и кокоши трън

Хлорела на прах - 60 гр.
Хлорела на прах - 60 гр.

Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр.
Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр.

Слънчогледов лецитин на прах (300 гр.)
Слънчогледов лецитин на прах (300 гр.)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

Ню Ес Нет ЕООД предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2015 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на Ню Ес Нет ЕООД: Условия за ползване

email