Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти


| Прочетено Прочетено: 8948 пъти | КоменариКоментари: 0



Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти

В студените месеци на годините празниците започват да се нижат един след друг. За по-голямо разнообразие "Здравница" подбра 10 малко известни рецепти за супи и напитки от лекови растения и билки.


Напитка на дълголетието
Към прецедената отвара от сушени бъзови плодчета ( 1 суп.л. в 500 мл. вода) се добавят 2 суп.л. мед. Пие се гореща. Черният бъз е мощно средство, което укрепва имунитета.

Сладки с черен бъз ( старинна германска рецепта)

Вземат се 12-16 съцветия от черен бъз (Sambucus nigra), 150 гр. пшенично брашно, 2 яйца, 250 гр. бира или прясно мляко, 1 л. оло, 4 суп.л. захар или мед, сол, канела. Разбъркват се брашното, жълтъците и бирата( млякото). Завива се и се оставя да престои 30 мин. Белтъците се разбиват с шипка сол на сняг и се добавят към тестото с постоянно бъркане. Олиото се загрява в тенджера, съцветията се потопяват в тестовото и се пържат около 5 мин. Поръсват се със захар и канела, и се заливат с мед. Сервират се гореши.

В стари времена германците ги ползвали за предпазване от вдигане на температура, както и за зъбобол и възпаление на венците.

Кестенов мед
Облекчаване на хронични чернодробни оплаквания и нормализиране на кръвните стойности се постига с т.нар. мед от кестени, познат още като „кестенов мед”.

Смес от смлени на брашно кестени обикновени (Castanea sativa) (20%) и мед (80%). Взема се по 1-2 суп.л. 2 пъти дневно в продължение на 2 месеца. (В Германия може да се купи готов, като при приготвянето му е залегнала препоръката на Св.Хилдегард отпреди 900 г., че който има чернодробно заболяване да наситни тези ядки, да ги сложи счукани в мед и да ги яде често заедно с меда, тогава дробът му се ще излекува, припомня Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.)
 
Горско масло
200 гр. паста от млади брезови листа се смесва с 1 кг. краве масло. Употрябва се за направата на сандвичи, а също и за подправка към булгурени и макаронени изделия.

Морс с китайски лимонник
½ сироп от китайски лимонник, наречен още шизандра се разрежда с 5 л. охладена преварена вода и се оставя да престои 24 часа. Ползва се като ободряваща напитка и особено полезна е за възстановяване от различни заболявания.

Бонбони от бял глог

1 кг. пюре от бял глог (Crataegus Monogyna Jacq.) , познат повече с името глогинки, 100 гр. орехови ядки, 400 гр. захар и 50 гр. нишесте се разбърщват добре. Сместа се разстила на 1-2 см. слой върху дървена лопатка,нарязва се на квадратчета или ромбчета, поръсва се с пудра захар, подсушава се. Късчетата се съхраняват в стъклен буркан.

Супа от кестени
500 гр. обелени обикновени кестени (Castanea sativa)се сваряват в 1 л. зеленчуков бульон до омекване. Изваждат се, пюрират се и се връщат в бульона. Добавят се 150 гр. сметана и се слага да кипне. Пюрето се осолява на вкус, подправя се с 1 ч.л. куркума и се поръсва обилно със ситно нарязана майорана. Сервира се гарнирана с малко сметана.

Сироп от калина
1 л. сок от плодчетата на червената калина (Viburnum opulus) се смесва с 2 кг захар, слага се да кипне, отстранява се пяната, добавя се 10 гр. винена киселина, ври 5 мин. Прецежда се през марля, сипва се в стерилни буркани и се затваря.

Горска паста от брезови и липови листа
Наситняват се по 1 кг. млади брезови и липови листа, варят се с 1 ч.ч. захар в похлупен съд, бърка се от време на време до образуването на еднородна маса. С нея могат да се гарнират рибни ястия, печено месо, а също и дивеч.

Оризова каша
45 гр. измит и почистен ориз, 25 гр. нарязани листа от малина и 25 гр. настъргани моркови се слагат в съд на редуващи се слоеве. Заливат се с гореща вода, ври 10-15 мин., оставя се да къкри на слаб огън още 20-30 мин. и се сервира с 15 гр. сметана

Квас
500 гр. свежи плодчета от мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi) се измиват и намачкват заедно с костилчиците. Добавя се на върха на ножа лимонена киселина, стрита със захар 20-30 гр. хлебна мая, 300 гр. захар и всичко това се залива с 3 л. топла вода. Престоява 24 часа на топло място, прецежда се и се разпределя в бутилки. Поднася се леко охладено.



Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти от черен бъз

прочети още Петър Димков: Черният бъз е най-силната българска билка

прочети още Грипът идва! Продуктите с черен бъз са необходими и полезни. Кои са и от къде да ги намерим?

прочети още Рецепти на Джуна с черен бъз (част 1)

прочети още Вана с черен бъз облекчава ревматичните болки

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Благотворната сила на растенията: Черен бъз

прочети още Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email