Как часовете в училище могат да станат по-интересни за децата?


| Прочетено Прочетено: 9172 пъти | КоменариКоментари: 0



Как часовете в училище могат да стант по-интересни за децата?Предлагаме ви откъс от  едноименната книга на Рон Кларк  (издателство „Изток-Запад”), който  говори за трудния избор днес да си учител и споделя начини как  часовете могат да станат интересни и полезни за учениците.

Кларк е учител с близо 20-годишна практика. Преподавал е в някои от най-проблемните училища на САЩ, сред които и това в Харлем, Ню Йорк. През 2001 г. печели наградата „Учител на годината“ на Дисни. Автор е и на бестселъра „55 златни правила“ (с подзаглавие „Как всяко дете да успее в училище и в живота“).

Ако ние – родителите и учителите – награждаваме децата си без всякаква причина, не съумяваме да ги научим каква е цената на личните усилия. Всички ние сме длъжни да научим младежите, че не всеки заслужава потупване по рамото само, за да го накараме да се почувства добре. Когато хвалим учениците си, без да го заслужават, това в дългосрочен план ги подготвя за повече провали в бъдеще.

Ако сте учител, който иска да стане по-взискателен, но се страхува от негативна реакция, когато напише слаби оценки на проектите и се опасява, че родителите и директорката направо ще го побъркат, ето ви някои стъпки, които трябва да предприемете, за да се защитите. Когато давате на децата домашното, покажете им предварително какво очаквате от тях.

Дайте им подробно описание на домашно, което би получило слаба оценка, добра оценка и отлична оценка.

Споделете критериите си с директора, като се подсигурите с неговото одобрение, а после осведомете и родителите за своите изисквания. Когато предварително дадете на всички да разберат какво се очаква от тях в случая, след получаването за оценките няма да има никакъв повод за оплаквания.

Ако решите да раздавате награди, подобно на моите курабийки, уведомете родителите какво поведение в клас би донесло желаната награда и кое – не. Когато учениците се затрудняват, посочете на родителите конкретните области, на които трябва да се наблегне. Дори детето и този път да не може да постигне критериите, вие сте били пределно ясни по отношение на своите изисквания и следователно негативните конфликти могат да се избегнат.

Определете изискванията си, а после вдигнете летвата; колкото повече изисквате, толкова по-високи резултати ще постигат децата.

Твърдо вярвам, че човек получава от хората това, което очаква от тях, и че колкото по-високи изисквания имате, толкова по-добри резултати ще получите. Когато съм пътувал по света и съм се запознавал с местното образование, винаги съм се изненадвал от нивото на академичните изисквания, които се поставят пред учениците в другите държави. Струва ми се, че тъй като другите страни искат да настигнат икономическата мощ на САЩ, те са осъзнали, че за да могат да осъществят тази цел, трябва да се съсредоточат върху образованието на собственото си население.

Но докато пътувах из 50-те  щата на нашата страна, се натъкнах на съвсем различна картина. В много случаи виждах учители, които рецитираха монотонно уроците си, ученици, които на право заспиваха в час, както и прекалено лесни задачи. Учениците се обучават само по учебника и в часа няма никакво движение, никакъв живец, никаква страст.

Докато в другите страни учителите се стараят да дадат най-доброто от себе си и наистина искат да изтеглят младежите на по-високо ниво, с по-големи изисквания, то в нашата страна виждам как учителите преподават на средно ниво и награждават посредствеността. В САЩ имаме

образователна система, която не се съобразява с индивидуалните нужди на нашите ученици.

Тя представлява един разводнен метод за образоване на масите, при който децата се подкарват като стадо през системата, чиято цел е по-скоро количеството, отколкото качеството; система, която се фокусира предимно върху базисни критерии, а не върху изискванията за блестящо представяне във всяко отношение.

В началото, когато започнах да преподавам, споделих с една учителка на 4-и клас, че ми е невероятно трудно, защото нивата на децата в класа са толкова разнородни; имаше надарени, имаше и такива на средно ниво, на ниско, а и огромен брой на ужасно ниско ниво. Без капка колебание тя заяви: „Преподавай на средно ниво, понеже ако направиш нещата прекалено трудни, изоставащите изобщо няма да разбират за какво става въпрос.“ Реших да опитам и се съсредоточих върху учениците на средно ниво.

След седмица и нещо осъзнах, че на по-умните деца им е пределно скучно и започват да създават проблеми с дисциплината. Тогава се запитах:

„Защо трябва да жертваме надарените деца, за да удовлетворим потребностите на учениците на по-ниско ниво?“


Ако нашето общество продължава да пръска всичките си пари и ресурси, само за да гарантира, че никое дете няма да отпадне от системата, къде би се оказала страната ни след 20  години?

Другите страни се опитват да тласнат напред най-ярките си таланти, поставяйки пред тях най-високите си изисквания, а ние отдаваме цялото си внимание да посрещнем нуждите на изоставащите ученици.

Всичко това наистина ме тормозеше. Искаше ми се да намеря начин да удовлетворя потребностите на всяко дете, но това е почти невъзможно, когато имаш клас от трийсет или повече ученици с пълния спектър на способности и проблеми с дисциплината. Реших да се опитам да насоча съдържанието на своите уроци към учениците, които бележеха най-добри постижения. Откривах най-умното дете в класа и се стараех да му поставям всекидневни предизвикателства, а пред всички останали деца от класа поставях отговорността за постигане на абсолютно същото ниво на успеваемост. Знаех обаче, че обричам останалата част от класа на провал, ако не намеря начин да ги заинтригувам до такава степен, че да

изпитат удоволствие от по-интензивното обучение. Ако наистина накараш всяко дете да се почувства отговорно за достигането

на най-високото ниво от учебната програма, тогава трябва да измислиш някакъв начин да издигнеш учениците си на това ниво. Не можеш просто да вдигнеш летвата, да се облегнеш на стола си и да им кажеш: „Прескочете я.“...

Винаги съм повтарял, че ако на децата им е приятно в час, те ще съумеят да изпитат удоволствие и от учебния материал, който им преподавате. За да осъществя това, аз обикновено се старая да открия какво харесват учениците в момента, било то филми, песни или някой спортен отбор, и се опитвам да използвам съответната тема в час, за да улесня урока.

Подготви: Светлана ЖЕЛЕВА











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email