Кога импулсивността създава проблеми?


| Прочетено Прочетено: 6029 пъти | КоменариКоментари: 0



Кога импулсивността създава проблеми?Кога импулсивното поведение е полезно, защото така изразяваме себе си и кога то носи риск за нас и за другите. Как да се контролираме? Отговорът на тези въпроси потърсихме от психоложката на Здравница Маргарита Бакрачева.

Импулсивността е до голяма степен личностна характеристика -  раждаме се с определен набор черти и готовност да действаме импулсивно или не. Тълкува се основно  като негативна характеристика – битува мнението, че това са незрели хора, които нямат достатъчна степен на самоконтрол. Импулсивното поведение се приема за поведение на бързо действие, без обмисляне и предвиждане на възможните последствия. Импулсивността може да бъде както част от ежедневието, но  и разглеждана като симптом на различни разстройства - например злоупотреба с психотропни вещества, биполярно разстройство и т.н.  В някои случаи придобитото импулсивно поведение се дължи на увреждане на мозъка и невродегенеративни заболявания.  Невробиолозите са описали дяловете от мозъка, свързани с импулсивното поведение, като въпреки това се отчита ролята на генетичната унаследяване.  През последните години импулсивността се свързва с повишен риск от развиване на зависимости и склонност към самоубийства, както и с хранителни разстройства.  

Психолозите, които работят в позитивната перспектива, изтъкват някои предимства на импулсивността –  животът е прекалено кратък,  разполагаме с твърде ограничени ресурси за контрол, често се налага да се вземат бързи решения и да се премине в  действена позиция, която води до лично развитие. Наблюденията в  животинското свят и по-конкретно при маймуни установяват, че импулсивните възрастни индивиди често заемат доминираща позиция.

При хората обикновено пикът на импулсивно поведение е  юношеството и ранната младост, което се обяснява със задачите, които стоят за решаване, множеството възможности за избор, така и нетърпеливостта на младото поколение. 

 Не може да се каже като правило кога импулсивността е градивна или разрушителна. Когато се изразява в действия без  разрушителни последствия  в определена сфера от живота, може да бъде полезна и чаровна. Нерядко тя трябва да се овладее ако се налага  трезво обмисляне и събиране на информация с оглед вземане на важно решение. Хубавият момент е, че  нашите ръце е да изработим механизми за самоконтрол. Стига да желаем, разбира се.

Как да се научим да контролираме импулсивното поведение
1. Отклонете вниманието си – импулсивността се предизвиква от емоции. Те отминават сравнително бързо и ако съумеете да изградите подход да започнете да мислите за друго,можете  по-лесно да излезете от съответната емоция и да се върнете към по-трезво мислене.

2. Изградете си модел на „здравословно поведение”  -  импулсивността означава също, че имате потребност от нещо – за да изпълните конкретна си цел – от защита, вземане на решение или нещо трето. Така ако се научите да разпознавате потребностите си, можете да преминете към следващата стъпка – избор на по-подходящи действия, което ще ви е само от полза.

3. Опознайте реакциите си, наблюдавайте се какво ги отключва – направете си списък на събития, думи или ситуации, които  ви карат да губите по някакъв начин контрол.

4. Намалете степента на влияние на събитията в живота ви– Тълкуването на ситуациите ни кара да възприемаме  с определена окраска  обективно неутрални факти. По-добре да спрем и да погледнем събитието отстрани, като наблюдател.

5. Напишете последствията от „проблемното поведение” – какви ползи и какви негативи ви носи това.

6. Изградете умения – съставете си списък  с умения, които биха ви помогнали – упражнения за отпускане, контрол на емоциите, поемате дъх и броите до 10 преди да действате, или да кажете нещо, и т.н.

7. Анализирайте поведението си в хронологичен ред -  отделете около 30 минути, за да обмислите какво предизвиква порочния поведенчески цикъл при вас и го опишете. Опитайте се да си припомните последния случай, когато действахте безразсъдно и  импулсивно. Опишете мислите, обстоятелствата, емоциите, които го предизвикаха във вас, а също  и поведението си.
8. След анализа можете да  решите в каква посока да насочите усилията си. Предлагаме ви  представен съвсем примерен списък…
 - Успивам се – Практикуване на умения за управление на времето 
 - Пулсът ми се ускорява, дишам учестено – Дихателни упражнения
 - Тревожен и раздразнителен съм – Спомнете си място, на което сте се чувствали спокойни и отпуснати и го изживейте отново.
 - Напрежение и болки във врата, раменете, стиснати в юмруци ръце  - Упражнения за мускулна релаксация
 - Хората са груби – отдръпнете се и погледнете ситуацията обективно отстрани (все едно сте наблюдател, а не участник)
 - Изпитвани гняв, ярост – упражнение със замяна на тази емоция с противоположна.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница

прочети още Родители, научете децата, че филмите и животът са различни неща!

прочети още Психолози: 25-ят кадър отприщва и насърчава












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email